Ve středu přibylo 6402 případů, nejvíc od půlky listopadu. PES je nad 4. stupněm

Testování na koronavirus v Nemocnici Na Bulovce (autor: Dan Materna/MAFRA)

Aktuální covidová statistika

Ve středu přibylo 6 402 potvrzených případů covidu, nejvíce od 19. listopadu. Počet úmrtí stoupl o 90 na 9 226. Hospitalizovaných je 4 326, o dva více. Skóre PES zůstalo na 64 bodech, pátý den se tak drží ve čtvrtém stupni rizika. Podle dat ministerstva zdravotnictví se ale zhoršily všechny ukazatele. V Praze ve středu přibylo 514 případů.

Laboratoře ve středu provedly 22 951 testů na koronavirus, pozitivní výsledek mělo 27,89 procenta z nich. Je to nejvyšší podíl od 7. listopadu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od březnového začátku epidemie se v ČR koronavirem nakazilo 563 333 lidí, vyléčilo se téměř 494 000 z nich. Aktuálně je v zemi přibližně 60 000 nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

V Praze dál stoupají přírůstky případů

V Praze ve středu přibylo 514 případů koronaviru, o 32 méně než v úterý, ale o 116 víc než před týdnem. I v hlavním městě tak pokračuje mezitýdenní nárůst počtu nových nákaz. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v hlavním městě se už týden drží na 49 bodech a zůstává nejnižší ve srovnání krajů v ČR. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Aktuálně je v metropoli 5 715 nakažených, zhruba o 400 víc než ve středu ráno. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Od březnového začátku epidemie hygienici v Praze potvrdili 64 141 případů koronaviru, 57 553 lidí se vyléčilo.

S nemocí COVID-19 dosud v hlavním městě zemřelo 873 lidí, úmrtí bylo v každém z posledních pěti dnů méně než deset. Předtím se denní počty zemřelých pohybovaly nad deseti a na začátku listopadu bylo v některých dnech obětí více než 20.

Stejně jako úmrtí nyní ubývá také hospitalizovaných s covidem. Třeba ve Fakultní nemocnici v Motole jich bylo ve středu 70, před týdnem o devět víc. Počet pacientů v těžkém stavu se v Motole za týden snížil z 23 na 20, vyplývá z twitterového účtu nemocnice.

Skóre PES v Praze odpovídá třetímu stupni rizika, ve kterém je s hodnotami blízko k 60 bodům z krajů už jen Karlovarský a Plzeňský. Celé Česko je na 64 bodech, pátý den nad hranicí čtvrtého stupně rizika. V zemi sice dál platí třetí stupeň, vláda ale v případě dalšího negativního vývoje epidemie v pondělí zváží zpřísnění opatření, řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tagy:
nemoc testy epidemie statistika opatření Fakultní nemocnice v Motole ANO 2011 vláda Česko Praha koronavirus COVID-19 Jan Blatný PES hlavní město Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky