OBRAZEM: Jedinečná podívaná pro cestující. Letadla s nimi zakroužila nad polární září

Zajímavý prožitek si mohli vychutnat cestující mezi Islandem a britským Manchesterem. Nad Severním mořem totiž pilot cíleně zakroužil, aby se všichni mohli pokochat polární září, informuje web americké stanice CNN. Nejde ale o ojedinělé zdržení, letadla pohybující se kolem polárního kruhu občas podobnou lahůdku pasažérům nabídnou. Podobný zážitek mají cestující také z jedné vnitrostátní linky ve Finsku.

Možná to způsobí krátké zdržení, ale cestující si zřejmě opravdu stěžovat nebudou. Vidět ničím nerušenou polární záři se jen tak nepoštěstí. I proto, když je možnost, tuto podívanou piloti dopravních letadel rádi cestujícím nabídnou.

CNN naposledy informovala o letu společnosti EasyJet číslo 1806, který mířil z islandského Reykjavíku do britského Manchesteru, a také o letu číslo 488 společnosti Finnair z Kuusama do Helsinek. Na obou cestách letadla na tento přírodní úkaz narazila.

„Velké poděkování kapitánovi letu Finnair AY488 z Kuusama do Helsinek, že při nočním letu udělal neplánovanou otočku 360°, aby si všichni pasažéři mohli užít to kouzlo,“ děkovala na sociální síti Kirsi Komiová, která se pochlubila svými fotkami. Pozadu nezůstal ani sám kapitán letu Tuomo Järvinen. „Škoda, že jsem u sebe neměl dobrý foťák,“ komentoval pilot na sociální síti Twitter.

Letecká společnost z Finska ve svém prohlášení uvedla, že běžně takový manévr piloti dělají především v zájmu bezpečnosti, například při špatném počasí. „Rozhodnutí pro změnu trasy je na kapitánovi. Když tak učiní, prioritou je vždy bezpečnost pasažérů,“ uvedly aerolinky Finnair.

Nadšení byli i cestující zmiňovaného letu EasyJet. Jeden z pasažérů, Ross Sticka, pro CNN řekl, že všichni byli během letu již nachystaní na focení, protože se doslechli od lidí, kteří před nimi přicestovali na Island, že se právě v dané oblasti má polární záře nejspíš tvořit. Vidět proslulý jev na obloze se jim nakonec skutečně podařilo. „Všichni byli naprosto unešeni, protože ji nikdy předtím neviděli,“ popsal pasažér pro CNN.

Aerolinky EasyJet později uvedly, že pro pilota bylo potěšením zajistit cestujícím tento nečekaný prožitek. „Kapitán byl schopen pod kontrolou provést manévr, aby tak umožnil cestujícím vidět úžasný jev ve vzduchu – polární záři,“ stálo v prohlášení.

Tagy: