Zázračná pomoc. Češi vybrali pro nemocného Martínka přes 100 milionů. Daně? Má dostat vše

V médiích se objevily informace, že sbírka pro malého Martínka podléhá dani z příjmů. To ale ředitel dárcovské platformy Znesnáze21 Čestmír Horký odmítá. Na peníze poslané na veřejné sbírky se tato daň nevztahuje, zdůraznil na Instagramu. To v úterý potvrdila také Finanční správa ČR. Z astronomické částky 100 milionů korun by tedy stát neměl mít ani korunu. K úternímu ránu se vybralo více než 111 milionů korun a částka se dál zvyšuje.

Na léčbu malého Martínka, který trpí vzácným genetickým onemocněním, se k úternímu ránu vybralo více než 111 milionů korun a lidé dál přispívají. Cílová částka už je dosažena, na genovou terapii je třeba přesně pokořených 111 milionů. Martínek by měl dostat celou částku, byť o sbírkách nad pět milionů korun musí být informován finanční úřad.

ČTĚTE TAKÉ: Češi jsou extrémně štědří, pomáhat je baví. Ještě ale máme co dohánět, říká šéf Znesnáze21

„V případě veřejné sbírky je třeba postupovat podle zákona č. 117/2001 Sb. o veřejných sbírkách, který stanoví, na co lze sbírku použít, a také stanoví, že tyto sbírky mohou pořádat pouze právnické osoby, bylo by tedy dobré, pokud by ji zaštítila například nějaká nadace. Podle zákona o daních z příjmů jsou potom příjmy z veřejných sbírek osvobozeny od daně jako bezúplatný příjem (§ 4a písm. k),“ uvedla pro CNN Prima NEWS dárcovská platforma Znesnáze21.

Danit se nebude

To na Instagramu potvrdil i její ředitel Čestmír Horký. „Chtěli bychom ubezpečit všechny dárce, že peníze, které posíláte na ohlášené veřejné sbírky, nepodléhají dani z příjmů. Nemusíte se bát, že by peníze byly finančním úřadem kráceny,“ vysvětlil. „Suma sumárum sbírka pro Martínka se danit nebude,“ dodal Horký v příspěvku.

Že jsou peníze z veřejné sbírky osvobozeny od daně z příjmů, potvrdila v úterý Finanční správa ČR. Rodiče chlapce pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. „ČR si z peněz nevezme žádnou daň,“ uvedl úřad. Stát podle něj nezíská ani daň z přidané hodnoty z ceny léku, protože medikament bude podán v zahraničí.

I kolem sbírky na nemocné dítě se ale strhla politická mela. „Velká ostuda ministra Válka! Nikdy neměl dopustit, aby se pro záchranu života, který má být chráněn veřejným zdravotním pojištěním, skládala veřejnost po korunách,“ uvedla exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ji na sociální síti X obvinil z dělání kampaně. „Zapomíná na potřebnou míru vkusu se stejnou lehkostí, s níž asi ‚zapomněla‘, že podobné sbírky se vyhlašovaly i za jejich vlády. Pochopitelně, protože sebelepší systém péče a úhrad prostě na supervzácné diagnózy stavěný není,“ napsal.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Dvouletý Martínek trpí vzácným AADC syndromem. „Jedná se o velmi vzácné genetické onemocnění – na světě je zhruba 120 potvrzených případů –, které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin (jako dopamin a serotonin) na odpovídající neurotransmitery, které jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami,“ vysvětlili rodiče.

Chlapeček má nejtěžší formu tohoto onemocnění a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. „Leží a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex,“ přiblížili Martínkovy problémy rodiče.

Šanci na relativně normální život představuje genová terapie. Ta je nicméně kvůli vzácnosti onemocnění velmi drahá a ze zdravotního pojištění není hrazena. Právě proto na stránkách DonioZnesnáze21 vznikly sbírky, které mají za cíl jediné – vybrat patrně historicky největší částku na pomoc teprve dvouletému chlapečkovi.

Pokud i vy chcete Martínkovi a jeho rodině pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírek na webu Znesnáze21 nebo na webu Donia.

Mohli jste přehlédnout: Podvedené mamince postižené dívky pomohla sbírka. Podrobnosti ve videu níže

Tagy: