Zázračný lék na covid dorazil do nemocnic v Praze a Brně, lékaři v něm vidí naději

Lék od firmy Regeneron, který je určený na léčbu koronaviru, mají od úterý k dispozici fakultní nemocnice v Brně a pražském Motole. Odborníci si od jeho účinků hodně slibují. Doufají, že pomůže předcházet případným hospitalizacím a vážnému průběhu nákazy.

Pacienti, kteří splňují indikační kritéria a mají pozitivní PCR test, by měli vyhledat svého praktického lékaře. Ten by je následně měl poslat na infuzní oddělení. Danou osobu může určit i specialista. „Pacient by přijel, dostal by infuzi, která trvá hodinu, hodinu by byl sledován a pak poslán domů. Je to hezký případ toho, jak bychom z opatření plošných měli směřovat na cílená,“ vysvětlil na úterní tiskové konferenci ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) s tím, že léky pro pacienty hradí zdravotní pojišťovny.

Podle hlavního lékárníka Petra Horáka jsou kritéria v současné době nastavena tak, aby se dostali k nejrizikovějším skupinám, jako jsou například pacienti onkologičtí, hemato-onkologičtí, revmatologičtí, diabetici anebo pacienti s transplantacemi či postižením plic a obezitou. „Slibujeme si od toho, že ubyde pacientů v intenzivní péči tak, jak jsme toho byli svědky v posledních týdnech a měsících,“ dodal přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Vymazal.

Nezaregistrovaný přípravek

„Chci říct, že tuto možnost velice vítáme a jsme rádi, že můžeme něco efektivního udělat pro naše pacienty, protože možnosti ambulantní léčby onemocnění COVID-19 jsou ve skutečnosti velmi omezené. To, co pacientům z velké části můžeme nabídnout, je převážně podpůrná léčba,“ řekla Ludmila Bezdíčková ze Sdružení praktických lékařů.

Přípravek zatím není zaregistrován. Regeneron je podle odborníků určen pro pacienty, kteří zatím nepotřebují hospitalizovat. Příznaky nákazy u nich nesmí trvat déle než sedm dní a zároveň by neměly uplynout více než tři dny od jejich testování na covid. „Díky tomu, že došlo k dohodě mezi českou a německou vládou, dorazí do Česka celkem 12 tisíc dávek,“ sdělil Ludvík s tím, že polovina zamíří do motolské nemocnice a druhá do Fakultní nemocnice Brno a následně se rozdělí do dalších zařízení.

V loňském roce Regeneron během své léčby covidu využil i tehdejší americký prezident Donald Trump.

Tagy: