Tříletá holčička přežila 65 hodin v troskách po zemětřesení v tureckém Izmiru

Tříletá Elif Perineková přežila 65 hodin v troskách.

Tříletá holčička přežila 65 hodin v troskách po zemětřesení v Izmiru

Páteční zemětřesení v Turecku a Řecku si vyžádalo nejméně 81 obětí a většina z nich je ze západotureckého velkoměsta Izmiru. Záchranáři pokračují v hledání dalších lidí, ale šance na přežití se každou hodinou zmenšují. Neuvěřitelné štěstí měla tříletá holčička.

Tureckým záchranářům se podařilo vyprostit tříletou Elifi Perinçekovou z trosek po pátečním zemětřesení ve čtyřmilionovém Izmiru. Podle agentury AP byla holčička v sutinách okolo 65 hodin. Když ji skupina záchranářů přenášela do sanitky, přihlížející jim i dívence dojetím tleskali.

Z domu byla už dříve vyproštěna její matka Seher Dereli Perinçeková a desetiletá dvojčata Ezel a Elzem. Jejich sedmiletý bratříček Umut ale zraněním podlehl.

V noci z neděle na pondělí měla štěstí i čtrnáctiletá Idil Şirinová, kterou záchranáři vyprostili zhruba sedm hodin před malou Elif. Mezi šťastlivce, kteří přežili uvězněni v troskách, patří i sedmdesátiletý Ahmet Çitima, kterého zachránili v neděli ráno.

Podívejte se, jak zemětřesení mnohé vyděsilo:

Americká vědeckovýzkumná vládní agentura US Geological Survey uvádí, že síla zemětřesení v Izmiru dosáhla síly 7 stupňů Richterovy škály, observatoř Kandilli v Istanbulu uvádí číslo 6,9. Turecká agentura pro zvládání krizí informuje o síle 6,6 stupně Richterovy škály.

Zemětřesení bylo každopádně tak silné, že v Egejském moři způsobilo i menší tsunami a voda se rozlila do ulic pobřežních měst i ostrovů.

Tagy: