Zběsilý sjezd opilce z Ještědu na kolečkových bruslích: Po těžkém pádu bojuje o život

Devětadvacetiletý muž bojuje o život v liberecké nemocnici poté, co byl ve středu večer nalezen zakrvácený na silnici na hoře Ještěd. Podle zjištění policie se na kolečkových bruslích a pod vlivem alkoholu spustil z kopce dolů po serpentýně. Během riskantní jízdy neměl na hlavě ochrannou helmu.

„Kolem desáté hodiny večer přivolal svědek zdravotnickou záchrannou službu k 29letému zraněnému muži ležícímu u komunikace mezi Výpřeží a dolním parkovištěm u lanovky na hoře Ještěd v Liberci. Na nohou měl obuté brusle a silně krvácel na hlavě,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Ivana Baláková.

ČTĚTE DÁLE: Politici a dovolená. Pekarová vyrazí s manželem na hory, Schillerová s vnukem na safari

Přivolaní lékaři poranění označili za život ohrožující. „Muž byl převezen do péče anesteziologicko- resuscitačního oddělení,“ řekla Baláková.

Podle zjištění policistů byl bruslař pod vlivem alkoholu. V prudké zatáčce vyletěl z cesty a dopadl hlavou přímo na asfalt. Jak dlouho na místě ležel, policie neupřesnila.

Bruslař neměl na hlavě helmu. „Pokud by při jízdě na bruslích použil ochrannou přilbu, pravděpodobně by nyní nemusel bojovat o život,“ upřesnila Baláková. „Spadnout na hlavu můžete ale snadno i na rovině, proto si vždy chraňte své zdraví nošením ochranné přilby,“ připomněla policejní mluvčí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Drama u zvolenského soudu: Obžalovaný při jednání vyskočil z okna. Nyní bojuje o život

Ve vysoké rychlosti nemohl bruslař jízdu zvládnout

Podle dopravního experta Romana Budského se mladý muž pustil do ohromného rizika. „To klesání na silnici od Ještědu je dost prudké, musel nabrat hodně vysokou rychlost a nedivím se, že zatáčku nevybral,“ konstatoval expert.

Brzdit ve vysoké rychlosti na kolečkových bruslích je mnohem složitější než na kole nebo v autě. Podle Budského je brzdná vzdálenost bruslařů je dvojnásobná oproti cyklistům. „Kdyby v té chvíli potkal auto, mohl zemřít přímo na místě,“ upozornil.

Podle zákona o pozemních komunikacích bruslaři mohou jezdit na silnicích v případech, pokud není podél vozovky chodník. V takovém případě se musejí držet při levé krajnici podobně jako chodci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve Sněmovně kvůli vyznamenáním. Poslanci se přeli o Zemana, Kunderu i bratry Mašíny

Tagy: