Zbila jsem ji jako žito, říká matka těhotné „běžkyně v balerínách“. Na potrat nemá peníze

Těžké časy teď zažívá rodina 16leté Annamárie Horváthové, která se na Slovensku proslavila jako „běžkyně v balerínkách“. Talentovaná atletka je totiž těhotná, přítel ji ale opustil. Aby toho nebylo málo, její matka chce, aby šla na potrat – jenže rodina nemá na zákrok peníze.

Začátkem minulého školního roku se Annamária zamilovala a k příteli Sebastianovi se rovnou přestěhovala. Výsledek jejich soužití na sebe nenechal dlouho čekat. Annamáriina matka Izabela se o těhotenství své dcery dozvěděla úplnou náhodou.

„Z ničeho nic se Anna vrátila domů. Nějak se mi to celé nezdálo, i dcera byla jiná, zmatená. Ptala jsem se, co s ní je, říkala, že nic,“ popsala 38letá Izabela pro web pluska.sk. Dceři ale nevěřila, a tak ji vzala k doktorovi, který zjistil, že je Annamária v devátém týdnu těhotenství.

„Myslela jsem, že zkolabuju. Tak to na mě dolehlo, že jsem se neudržela a zbila jsem ji jako žito,“ přiznala Izabela, která má dalších šest dětí a už je babičkou tříletého Erika. Kvůli těhotenství dcery, pro kterou chtěla lepší život, prý musí brát léky. „Nevím, jestli to přežiju,“ doplnila.

Chtěla jsem, aby se měla líp

Matka by byla nejradši, kdyby šla Annamária na potrat. Jenže na něj rodina nemá peníze, cena se pohybuje od 250 do 350 eur (zhruba šest až devět tisíc korun). Uměle přerušit se dá těhotenství do 12. týdne. Izabela navíc nemá dostatečný příjem, aby se dokázala o všechny postarat.

„Chtěla jsem, aby se měla líp. Vždyť vidí, v jaké bídě žijeme. V jedné místnosti je nás devět. (…) Já to ani při nejlepší vůli nezvládnu. Desátý člověk, při příjmu 340 eur... To je neúnosné. (…) Bůh ví, že jsem chtěla jen to nejlepší, ale dcera si nedala říct,“ prohlásila matka.

Zároveň dodala, že není pravda, že by si Annamáriin přítel našel jiné děvče, proto se s ní rozešel. Prý jí vše ze žárlivosti zakazoval, a tak od něj talentovaná běžkyně sama odešla. A její matka teď žasne i nad reakcemi okolí. „Předtím byl každý na Annamáriu pyšný. A teď? Vysmívají se nám, mě jako matku osočují,“ svěřila se.

Běžkyně z chatrče

Příběh Annamárie Horváthové obletěl před třemi lety celé Slovensko a dostal se i do českých médií. Dívenka z romské osady v Moldavě nad Bodvou tehdy jako dvanáctiletá vyhrála místní atletické závody. V ošoupaných balerínách dokázala porazit všechny soupeřky ve sportovních botách.

Ještě před nedávnem se zdálo, že zlatý příběh bude pokračovat – Annamária v červnu vybojovala titul dorostenecké mistryně Slovenska v běhu na 1500 metrů. I teď v sobotu měla závodit na této trati, měla se zúčastnit Mezinárodního utkání dorostu v Brně. Nějakou dobu si ale kvůli těhotenství nezazávodí.

Tagy: