Žbirkův nejemotivnější zážitek: Setkání s královnou Alžbětou II. Čím ho šokovala?

Zesnulý zpěvák Miro Žbirka měl během života tu čest setkat se osobně s britskou královnou Alžbětou II. a hovořit s ní mezi čtyřma očima. Byl to pro něj tak silný emoční zážitek, že na něj rád vzpomínal až do konce života. O čem se spolu bavili a jak na něj působila?

K osobnímu setkání došlo v roce 2008, během historicky první návštěvy královny Alžběty II. na Slovensku. V nabitém programu si našla čas i na shledání s vybranými slovenskými osobnostmi, mezi nimiž nechyběl ani Miro Žbirka.

„Čekal jsem, že půjde jen o jedno z mnoha formálních přijetí, které královna během své návštěvy absolvuje. Takže když se zastavila a oslovila mě, byl jsem v šoku. V krátkosti jsem jí vylíčil naši rodinnou historii, jak si moje maminka Angličanka vzala za manžela Slováka a královna poznamenala: ‚To je dobrá kombinace.‘ A nakonec se mě zeptala: ‚Vy zpíváte?‘ Takže je jasné, že věděla, kdo jsem a čím se živím. Byl jsem tím velice příjemně překvapený,“ popisoval nadšeně Miro.

Před setkáním absolvoval krátkou instruktáž dvorské etikety, aby se seznámil s tím, jak se má před královnou chovat. „Ale vůbec si nejsem jistý, jestli jsem nakonec v té nervozitě něco nepopletl. Snad to bylo v pohodě. Královna Alžběta je velmi příjemná dáma se smyslem pro humor. Rozhodně nebyla nějak strohá, nebo snad dokonce odtažitá. Byl to jeden můj z nejsilnějších zážitků v životě,“ líčil hudebník, který zemřel 10. listopadu, pár týdnů po svých 69. narozeninách.

Tagy: