Skvělá práce českých diplomatů. Lipavský si pochvaluje zařazení Obnosova na sankční list EU

Z českého vnitrostátního sankčního seznamu byl odebrán ruský podnikatel Boris Obnosov, jelikož na něj v rámci dvanáctého balíku sankcí v pondělí uvalila postih Evropská unie. Vyplývá to ze seznamu na webu ministerstva zahraničí, upozornil web iRozhlas.cz. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil přesun Obnosovova na unijní seznam za „skvělou práci diplomatů“.

Obnosov byl na národní seznam zařazen v srpnu společně s jeho příbuznými, manželi Rostislavem a Olgou Zorikovovými. Ti na seznamu zůstali. Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KRTV, který vyrábí zbraňové systémy a podle ministerstva je dodává ozbrojeným silám režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, připomíná web iRozhlas.cz.

K TÉMATU: Nečekaný útok v Rusku, odpůrci Kremlu vytáhli do boje. Máte tam překvapení, vzkazují Putinovi

„Automaticky navrhujeme subjekty z vnitrostátního sankčního seznamu na ten unijní. Dnes (v pondělí, pozn. red.) se to povedlo, což je výsledkem skvělé práce našich diplomatů. Lidé, kteří se podílí na barbarském vraždění Ukrajinců, nesmí mít přístup k luxusu v bezpečné Evropě," poznamenal na sociální síti X ministr zahraniční Jan Lipavský (Piráti).

Na českém sankčním seznamu zůstalo šest aktérů. Koncem dubna letošního roku na něj vláda zařadila moskevského patriarchu Kirilla, na sklonku června ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Posledním zápisem byl v polovině listopadu podnik pro správu ruského majetku v zahraničí.

Země EU v pondělí schválily dvanáctý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho válce na Ukrajině. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU zastupující členské státy. Česku se v balíčku podařilo prosadit prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Temná mračna nad Ukrajinou: Bez pomoci USA selže, experti nastínili nejčernější scénář

Tagy:
Jan Lipavský sankce seznam podnikatel diplomat Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Kirill ruská invaze na Ukrajinu Olga Zorikovová Rostislav Zorikov Boris Obnosov Felix Jevtušenkov