Nečekaný útok v Rusku, odpůrci Kremlu vytáhli do boje. Máte tam překvapení, vzkazují Putinovi

Ozbrojenci z Legie Svobodné Rusko se staví proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Bojovali po boku Ukrajinců a nyní se pokouší o partyzánské akce přímo uvnitř Ruska.

Několik lokalit v ruské Belgorodské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou se v neděli stalo terčem palby. Ruská média z útoku obvinila ukrajinskou armádu, podle ukrajinských tajných služeb útok provedli odpůrci ruského režimu, uvedla agentura DPA. Informace nebylo možné nezávisle ověřit, nicméně na sociálních sítích se k akci přihlásila skupina Legie Svoboda Rusku.

Podle ruských zdrojů bylo napadeno několik vesnic. Ukrajinské zdroje naopak sdělily, že terčem se staly vojenské objekty v regionu a že ruské dělostřelectvo následně zahájilo „chaotickou palbu“ na vesnice na ruské straně hranice.

ČTĚTE TAKÉ: Válka Ruska s NATO? Biden říká úplné nesmysly, nemáme důvod bojovat se Západem, tvrdí Putin

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na síti Telegram napsal, že bylo poškozeno několik domů a ve dvou obcích byly přerušeny dodávky elektřiny.

K akci se později přihlásila Legie Svoboda Rusku. „Naše útočné skupiny splnily své úkoly a úspěšně se vrátily na území Ukrajiny,“ oznámila na svém telegramovém účtu s tím, že během operace došlo ke zničení ruské jednotky nedaleko ukrajinských hranic.

„Na zpáteční cestě jsme ještě zanechali zajímavé překvapení pro Putinovi ženisty: Aktualizujte si mapy minových polí,“ vzkázali bojovníci do Moskvy. „Jsme ruští bojovníci a máme právo se kdykoliv vrátit domů. Zvláště, když k tomu máme dobrý důvod,“ dodali.

Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. Letos na jaře se oblast stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujícího na straně Ukrajiny. Později se stáhli.

Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci na Ukrajině z blízkosti frontové linie:

Tagy:
válka Vladimir Putin útok střelba Ukrajina vláda Rusko Moskevský Kreml Belgorodská oblast Legie Svoboda Rusku