Zde se tvoří krize. Ekologičtí aktivisté s transparenty obsadili Českou národní banku

Obsazení České národní banky ekologickými aktivisty

Extinction rebellion před ČNB (zdroj: CNN Prima NEWS)

Skupina aktivistů z hnutí Extinction Rebellion podnikla v pondělí před sídlem České národní banky protestní happening. Vchod do budovy z ulice Na Příkopě účastníci „ozdobili“ transparenty s nápisy jako „Nečinnost je volba“ nebo „Zde se tvoří krize“.

Vchod do České národní banky byl ze strany aktivistů doslova obsazen. Vedle transparentů totiž na mříže oken připoutali i matrace, na které se protestující postupně usadili, jako by se na budově chystali bivakovat. Jeden z aktivistů dokonce vylezl na sloup pouličního osvětlení, kam přivázal konce dvou transparentů s hesly burcujícími k boji proti klimatickým změnám.

Další aktivisté pak zahradili chodník vedoucí ke vchodu do budovy České národní banky panely s nápisy jako „Občanské shromáždění funguje“ nebo „Rostoucí koncentrace CO2 způsobuje nárůst teploty“.

„Na místo byla okamžitě přivolána Policie České republiky, která dala demonstrantům ultimátum na opuštění budovy ČNB. Po uplynutí lhůty začala účastníky protestu vyvádět ven. Zásah, který v budově ČNB skončil v 11:20, se obešel bez incidentů,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Petra Vodstrčilová, tisková mluvčí České národní banky.

Vchod do České národní banky byl z ulice na Příkopě kvůli demonstraci a zásahu policie uzavřen. „Zaměstnancům ČNB je k dispozici další, služební vchod, dodala Vodstrčilová.

Přilepeni k silnici

Extinction Rebellion je hnutí, které se snaží zabránit ekologickému a sociálnímu kolapsu. Upozorňuje, že změna klimatu nebo ztráta biodiverzity může vést až k vyhynutí člověka (odtud název – extinction = vyhynutí, pozn. red.).

Česká národní banka není první cíl, který si ekologičtí aktivisté z Extinction Rebellion vzali na paškál. V dubnu členka hnutí v Mladé Boleslavi zablokovala městský autobus, o týden později svoji akci zopakovala. V polovině června došlo k blokování dopravy v Brně, když se jeden z aktivistů přilepil k silnici. V dubnu pro změnu členové hnutí umývali pobočky některých tuzemských bank „od špinavých peněz“.

Tagy: