Zdechovský: Češi žijí v iluzi, armáda musí odstrašovat. Šedivý chce nový systém mobilizace

Tomáš Zdechovský a Jiří Šedivý

360° (57)

Řada lidí v Česku žije v iluzi, že máme skvělou profesionální armádu, ale my jsme do ní třicet let neinvestovali, připomněl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). S ohledem na současnou bezpečnostní situaci zdůraznil, že je potřeba vytvořit funkční systém, ve kterém bude armáda schopna odstrašit potenciálního nepřítele. Že je třeba se připravit na možné nebezpečí, zmínil i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý, který volá po novém systému mobilizace.

„V současné době máme pocit bezpečí, protože jsme součástí Severoatlantické aliance, která nám jako celku to bezpečí zajišťuje. Ale je potřeba, s ohledem na nepříznivý vývoj bezpečnostní situace nejen v Evropě, ale ve světě, se připravit na to, že bude možná někdy potřeba provést mobilizaci armády,“ uvedl Šedivý a dodal, že je třeba se vrátit k efektivní a relativně rychlé mobilizaci, kterou může nová situace potenciálně vyžadovat.

PŘEHLEDNĚ: Co znamenají „Pavlovy odvody“ a kdy by museli jít bránit Česko civilisté?

Tomu by mohla napomoci evidence. „Armáda potřebuje mít přehled o tom, jaká generace vstupuje do aktivního věku,“ upozornil s tím, že to není důležité pouze z bojového hlediska, ale také například v případě přírodních nebo průmyslových katastrof. A taková evidence by se měla také pravidelně aktualizovat. „Pokud se totiž například v době odvodu nahlásí, že studuje elektrotechniku, tak ho zařadíme v systému jako nějakého experta na techniku, ale za ta léta se mu může změnit odbornost,“ upozornil Šedivý.

Právě ke schopnostem daných záložáků by se mělo podle Zdechovského přihlížet. „Abychom dokázali využít potenciál těch lidí, kteří se do aktivních záloh hlásí – řada z nich má zkušenosti z civilního sektoru, jsou to třeba skvělí programátoři, tak je využijme na kyberbezpečnost, když se tam hlásí někdo, kdo si chce odpočinout od života a být kulometčík nebo jezdit v tanku, tak ho využijme na tuhle disciplínu,“ dodal.

Více než do samotných lidí, kteří se hlásí jako záložníci, by ale investoval do samotného vybavení. „Ti lidé tam totiž většinou nechodí kvůli penězům, většina z nás si vydělává v civilním sektoru daleko více peněz než v armádě České republiky, ale my to děláme, protože jsme srdcaři,“ upozornil Zdechovský, který sám slouží čtyři roky jako voják aktivní zálohy. Peníze by proto ze své zkušenosti vložil spíše do vybavení armády, například maskáčů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čeští vojáci půjdou na Ukrajinu, bojí se Mach. Evidence není zákeřná, hájí odvody Dvořák

Tagy:
válka vojáci mobilizace Petr Pavel Tomáš Zdechovský obrana Karel Řehka Jana Černochová Jiří Šedivý 360° Pavel Růžička Ministerstvo obrany České republiky armáda administrativní odvody