Zdeňka žila týdny zamčená se smečkou hladových psů. Mezi výkaly ji nakonec našla vnučka

Otřesný případ řeší Krajská veterinární správa a odbor sociální práce v Orlové na Karvinsku. Vnučka našla svou 84letou babičku zamčenou v domě se smečkou hladových psů. Po celém domě byly psí výkaly a silný zápach, podle všeho tak stará paní žila několik měsíců. Zanedbaní psi patřili její dceři, která své matce občas přinesla jídlo.

V nelidských podmínkách žila Zdeňka Ďuracká několik měsíců. Jak často za ní dcera chodila, nikdo neví. Paní Zdeňka pobývala zamčená v domě jen ve společnosti psů a ztratila pojem o čase. Navíc neměla k dispozici ani mobil, televizi, rádio nebo hodinky. „Říkám jí: ‚Ivetko, kdy přijdeš?‘ ,Mami, za tři dny.‘ Ale neukázala se celý měsíc a půl. Já jsem tak zhubla. Já jsem vypadala, já jsem měla 72 kilo,“ řekla redaktorce CNN Prima NEWS seniorka ukazujíc své vyhublé ruce.

Celé dny trávila v posteli obklopená odpadky. Ze svého pokoje vyšla pouze tehdy, když potřebovala na toaletu. Ve zbytku domu se totiž pohybovali psi její dcery. „Bála jsem se, protože oni na mě vždycky skočili. Sousedi to asi též slyšeli, že jsem vždycky volala o pomoc, že jsem měla strach,“ popsala.

Pomohl soused a vnučka

Nakonec to byl právě jeden ze sousedů, který ženě zřejmě zachránil život. Nahlásil totiž, že dceru, která se měla o svou matku starat, v okolí domu dlouho neviděl. Na to reagovala vnučka paní Zdeňky, Sára. Ze strachu o babičku se vydala do Orlové. Do zamčeného domu se dostala oknem a příbuznou našla v žalostném stavu.

CNN Prima NEWS ukázala, kde její babička spala. „Všechno měla mokré a vlhké, studené,“ zmínila.

V celém domě byl neskutečný zápach psích výkalů a močoviny. Všude plíseň. Vnučka proto do domu zavolala policii a Krajskou veterinární správu. „Koncem listopadu asistovali policisté obvodního oddělení Orlová při násilném vstupu do bytu. Důvodem byla obava o život a zdraví seniorky, která tento byt obývala,“ informovala mluvčí karvinské policie Daniela Vlčková.

„Kontrola zjistila, že v objektu je umístěno pět psů, značně vyhublých, znečištěných a tak oslabených, že při odchytu těch zvířat museli pracovníci té služby jednu tu fenu dokonce odnést, protože nebyla sama schopná pohybu,“ doplnil ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka.

Veterinární správa konstatovala porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Všichni psi byli proto převezeni k veterináři a následně do útulku. K situaci se nakonec vyjádřila i dcera postižené seniorky, která se o ni měla starat. „Nikdo se mě nezeptal, jestli nepotřebuji nějak pomoct, třeba finančně, nebo co se týče třeba vystřídat, jo? Dostala jsem se do problémů, mně samotné to není jedno, prostě dopadlo to, jak to dopadlo,“ hájila se dcera seniorky.

O babičku se zatím stará jednadvacetiletá vnučka. Situace ale není snadná ani pro ni, nemá k dispozici auto a s téměř imobilní babičkou se tak nemůže dostat ani k lékaři.

Tagy: