Zdravé svačinové bufety ve školách. ReFresh Bistro reaguje na pamlskovou vyhlášku a žákům chutná

ReFresh Bistro reaguje na pamlskovou vyhlášku a žákům chutná

Svačinové bufety ve školách

Školní stravování se v posledních letech mění k nepoznání. Pryč jsou časy plné soli, slazených limonád a instantních směsí. Školy už zdaleka nenabízí pouze jeden druh jídla k obědu. Pokrmy jsou modernější i zdravější a strava je bohatá na celozrnné potraviny a čerstvou zeleninu. Navíc mimo oběd si už v mnoha školách žáci mohou sami koupit svačinu v bufetu. Jedno takové funguje ke spokojenosti studentů i vedení školy na pražských Hájích v Základní škole Milíčov.

Hlavním cílem ReFresh Bistra je vytváření skvělého zázemí pro stravování studentů za přijatelné ceny. Unikátní koncept školního bistra zavádí profesionalitu, příjemné prostředí s kvalitním personálem a širokým výběrem do českých škol. V současnosti provozují přes 70 poboček po celém Česku, ve kterých denně obslouží více než 20 tisíc studentů a stále rostou.

Třicet let staré normy se posunuly do historie a nahradily je principy vyvážené a chutné stravy, která dětem dodá potřebnou energii a podpoří jejich zdravý vývoj. Navíc čím dál více dětí trápí nejrůznější alergie či nadváha a tak je potřeba dodržovat pamlskovou vyhlášku. Podle Filipa Calty, provozního ředitele ReFresh Bistra, vyhláška Ministerstva školství znamená, že všechny produkty jsou omezené nějakou energetickou hodnotou. „Například musí splňovat limity na obsah tuku, cukrů a soli,“ říká zároveň i nutriční specialista.

Že zdravější alternativa může i dobře chutnat, dokazuje to, že například zapečené toasty denně posvačí přes sedm tisíc žáků. Oblíbené jsou ale i tortilly, jogurty s müsli nebo tyčinky plné ovoce. Bufetové zboží však nenahrazuje ve škole jídelnu a produkty v něm nejsou finančně dotované. Žáci za ně na místě platí tak, jako v každé jiné provozovně. „Buď to hotově, nebo platebními kartami, nebo máme věrnostní program, kde platí kartičkami a tam se odečítají body,“ popisuje možnosti plateb Lukáš Čermák, provozovatel pobočky ReFresh Bistro na pražských Hájích v Základní škole Milíčov.

Věrnostní program má navíc jedinečnou možnost kontroly ze strany rodičů. Nabízí totiž přehled toho, co si jeho dítě ve škole nakoupilo. ReFresh Bistra fungují i na školách, kde mají i klasické školní jídelny. „Studenti si mohou kupovat i v případě špatného oběda v ten den na škole oběd i u nás v bistru, ale fungujeme samozřejmě hlavně jako svačinový bufet,“ vysvětluje Filip Calta, provozní ředitel.

K dispozici je svačinové bistro každý školní den a to od rána až do konce vyučování. A to si nemohou vynachválit právě žáci ZŠ s RvJ K Milíčovu, kde se ReFresh Bistro nově otevřelo 6. května. „My jsme byli celkově hrozně rádi, protože už jsme to tady chtěli dlouho. Měli jsme tu jen automaty a pak právě přišel pan ředitel a zařídil nám, abychom tady měli to bistro. Vymalovalo se tady, celkově to tu vypadá mnohem lépe, máme mnohem více možností, co si můžeme koupit,“ chválí si studentky možnost nákupu v bistru. „Většinou tam chodím jen jednou týdně, ale spolužáci chodí rozhodně vícekrát,“ doplňuje další z žáků pražské školy.

A spolupráci s franšízovým bufetem si pochvaluje i vedení školy. „Vlastně jsem nějakým způsobem vnímal potřeby žáků, kteří mě oslovili přes žákovský parlament a pochopil jsem, že tento krok je správný. Zařídili jsme možnost externí spolupráce s partnerem a všichni to uvítali. Byly obavy, zda to zvládneme organizačně, že jsme velká škola a přeci jen je to místo, kde se stýká 1 100 dětí, ale myslím si, že děti to velmi uvítaly, zaměstnanci také a zatím to zvládáme. O nabídku produktů a potravin z ReFresh Bistra je velký zájem a hlavně to zvýšilo kulturu školy,“ pochvaluje si spolupráci  Jaroslav Kulík, ředitel ZŠ s RvJ K Milíčovu.

ReFresh Bistro má už teď přes 70 škol v naší republice a během letních prázdnin přibude dalších 20.

Tagy:
jídlo Instagram bistro základní škola Česko Parlament České republiky Háj ReFresh Bistro Milíčov