Černý kašel má v Česku první dětskou oběť. Nemoci podlehl novorozenec z Orlickoústecka

Nemocniční pokoj (ilustrační foto)

Epidemiolog Roman Prymula o černém kašli

Černý kašel má třetí oběť. Podle webu iDnes.cz ve Fakultní nemocnici Hradec Králové nemoci podlehl novorozenec, kterému byl sotva měsíc. Již dříve zemřeli dva senioři, počet nakažených přesáhl šest tisíc.

„Dítě bylo na Dětskou kliniku FN HK přeloženo z jiné nemocnice v kritickém stavu,“ řekl na dotaz ČTK mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdilo na odpolední tiskové konferenci také ministerstvo zdravotnictví.

K TÉMATU: Česko v zajetí černého kašle. Kdy se nechat očkovat a pro koho je nemoc smrtící?

„Neprodleně mu byla poskytnuta maximální specializovaná péče, bohužel na následky onemocnění zemřel. U novorozence byl diagnostikován černý kašel, jeho zdravotní stav navíc komplikovaly další infekce,“ přiblížil Sochor.

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma je statisticky nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku oboustranný zápal plic způsobený bakterií streptokokem. „Příčinou úmrtí bylo respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie,“ sdělil novinářům. U dítěte lékaři kromě černého kašle a streptokoka diagnostikovali ještě další infekce.

„Pokud vím, zemřelo velmi malé dítě z Pardubického kraje. Mělo oslabenou imunitu a nakazilo se několika druhy bakterií včetně pneumokoka a Bordetella pertussis. Zatím mohu jen spekulovat, ale předpokládám, že u kojence sehrál právě černý kašel nejzásadnější roli,“ řekl epidemiolog Roman Prymula.

I další české oběti měly jiné nemoci, a nelze tak říct, co bylo hlavní příčinou úmrtí. Lékaři ale nevyloučili, že kdyby se dotyční bakterií nenakazili, mohli by dál žít, informoval web iDnes.cz.

První člověk nakažený černým kašlem, který letos 10. února v Česku zemřel, byl z Královéhradeckého kraje. Podle Státního zdravotního ústav (SZÚ) šlo o muže ve věku 62 let z okresu Náchod. „Nezemřel na onemocnění černým kašlem, ale na svá základní onemocnění,“ uvedli tehdy hygienici.

Od ledna se nemocí nakazilo již přes šest tisíc lidí. „Už jsme překonali rok 1962, kdy na území Česka onemocnělo 4 772 obyvatel,“ uvedla Kateřina Fabiánová, epidemioložka Státního zdravotního ústavu. Za poslední týden bylo zaznamenáno 1 044 nově nakažených, o týden dříve to bylo 1 051, a je tedy patrný mírně klesající trend.

Podle Prymuly ale může být nepatrný pokles zkreslený kvůli Velikonocím. „Dá se říct, že je to falešná útěcha. Myslím, že nárůst tam zatím je. Ne každý jde o Velikonocích k lékaři, navíc tam byly dva volné dny. Takže čísla jsou stále narůstající, byť to není tak exponenciální, jak to vypadalo na začátku. Stále jsme ale ve strmém vzestupu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula.

Tagy: