Falešná velikonoční útěcha, říká Prymula k ústupu černého kašle. Nabádá k očkování těhotných

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o černém kašli

V posledním týdnu došlo k mírnému poklesu v počtu nově nakažených černým kašlem. Podle epidemiologa Romana Prymuly jde ale o falešnou útěchu, jelikož během Velikonoc lidé tolik nechodili k lékaři. Skutečný stav se podle něj ukáže až příští týden. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň zdůraznil důležitost očkování. Česko totiž oproti západním zemím výrazně zaostává v proočkovanosti.

Velikonoční svátky přibrzdily šíření nákazy černým kašlem. Za poslední týden bylo zaznamenáno 1044 nově nakažených, o týden dříve to bylo 1051. „Dá se říct, že je to falešná útěcha. Myslím, že nárůst tam zatím je. Ne každý jde o Velikonocích k lékaři, navíc tam byly dva volné dny. Takže čísla jsou stále narůstající, byť to není tak exponenciální, jak to vypadalo na začátku. Stále jsme ale ve strmém vzestupu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ústav stahuje z českého trhu lék proti zákeřné nemoci. Závadu řešil i u dalších přípravků

Podle něj zatím není jasné, kdy by mohlo dojít k poklesu. „Bude to záležitost několika týdnů, nejvíce nám napoví ten příští. I tenhle týden je totiž modifikován tím, že tu bylo velikonoční pondělí,“ sdělil epidemiolog.

Pomoct k poklesu by mohlo i počasí. O víkendu totiž mají teploty vystoupat až na 27 stupňů. „Je jasné, že když jsou nízké teploty, jsme uzavřeni doma a k šíření respiračních nákaz dochází mnohem jednodušeji, než když jsme v zevním prostředí, kde je proudění vzduchu a bakterie se ‚odvane větrem‘,“ popsal Prymula.

Těžký průběh nemoci ohrožuje nejvíce kojence a miminka do jednoho roku. I proto je podle Prymuly důležité očkování těhotných žen. „Je smutné, že jsme na proočkovanosti kolem 1,5 procenta, zatímco řada západních zemí je někde na 80 procentech,“ řekl epidemiolog. Podotkl, že u nás dlouhodobě převládá názor, že těhotná žena by neměla do svého organismu dostat nic cizorodého. „Bohužel se to vztáhlo i na očkování třeba proti chřipce a černému kašli,“ sdělil epidemiolog.

Zdůraznil, že v případě očkování proti černému kašli je naprosto minimální riziko. „U jiných vakcín teoreticky minimální riziko může být. U černého kašle jsou ale studie, které ukazují, že přínos je obrovský a riziko naprosto zanedbatelné,“ uvedl Prymula.

Podle něj je důležité pracovat také na osvětě ohledně toho, pro koho je vakcína důležitá. „Média by měla toto komunikovat s populací prakticky denně. Jsme v epidemickém stádiu a měli bychom prosadit dvě skutečnosti. Za prvé je třeba očkovat těhotné ženy a za druhé bychom měli očkovat dospělou populaci alespoň jednou dávkou,“ popsal.

Nejvíce nakažených je ve skupině od 15 do 19 let. „Dobrá zpráva je, že v této kategorii nejsou průběhy tak dramatické. Nejvíce musíme pečovat o kategorii kojenců. V Rakousku už je případ úmrtí, takže se bojíme, aby se něco nestalo,“ řekl Prymula. Dodal, že v Česku je zhruba 85 nakažených kojenců.

Tagy: