Fico už je doma: Do jeho bratislavského bytu přepravil slovenského premiéra vrtulník

Chaos, který následoval bezprostředně po atentátu na Roberta Fica, kdy příslušníci jeho ochranné služby nevěděli, co mají dělat, se v ČR stát nemůže, míní bezpečnostní expert David Bohbot.

Fica převezli do Bratislavy

Slovenského premiéra Roberta Fica převezli ve čtvrtek z nemocnice v Banské Bystrici do jeho bytu v Bratislavě, kde se politik bude dál zotavovat ze střelných zranění po útoku atentátníka z poloviny tohoto měsíce. Informovala o tom slovenská média, v pátek to potvrdila i fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde byl politik se střelnými poraněními po atentátu dva týdny hospitalizován.

Fico utrpěl vážná zranění při atentátu v polovině května. Televize Markíza, která původně informovala o převozu předsedy vlády do jedné z bratislavských nemocnic, později s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že devětapadesátiletý premiér byl přepraven do svého bytu. Ten se nachází v širším centru slovenské metropole a u hlavního nádraží.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel legendární půlkař Dušan Čikel. Byl prvním slovenským světovým rekordmanem

Podle médií do Bratislavy s premiérem odletěl vrtulník. Televize JOJ uvedla, že v okolí Ficova bytu byl během čtrvtka větší počet policistů a příslušníků ochranky.

Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že Fico byl „disciplinovaným pacientem“. Vyjádřila vděk také týmu zdravotníků v nemocnici. Podle jejích dosavadních vyjádření chtěl Fico zůstat v péči lékařů v Banské Bystrici do doby, než se uzdraví natolik, že by mohl jít do domácího ošetřování. Lapuníková ve čtvrtek informovala, že jeho zdravotní stav se vyvíjí v souladu s očekáváním odborníků, kteří se o něho starají.

Fico podle dřívějších informací prodělal pětihodinovou operaci a pak také další zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění. Jeho spolupracovníci tento týden řekli, že premiér utrpěl při útoku pětinásobný průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu.

Muže, který na Fica střílel po výjezdním zasedání vlády v Handlové z pistole, bezprostředně po činu zadrželi příslušníci bezpečnostních složek. Soud ho poslal do vazby. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí. Podle soudu zdůvodnil atentát svým nesouhlasem s politikou slovenské vlády a během výslechu tvrdil, že Fica zabít nechtěl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slovenská sněmovna jednohlasně odsoudila atentát na Fica. Nešiřte nenávist, vyzvali poslanci

Tagy: