Poslední telefonát hasiče Lukáše: Před smrtí mluvil s maminkou, chystal velký životní krok

Sedmadvacetiletý Lukáš, člen hasičského záchranného sboru, který zemřel při tragické nehodě na slovenské D1, se nedlouho před smrtí telefonicky spojil se svou matkou. Truchlící Viera portálu Nový Čas sdělila, jaká byla poslední slova jejího milovaného syna. Než zemřel, řekla mu, aby na sebe byl opatrný. Pozůstalá matka se také svěřila, že její syn plánoval svatbu, na kterou měli se snoubenkou už téměř vše připravené. Policie již obvinila polského řidiče z přečinu usmrcení a ublížení na zdraví. Slovenská vláda vedle toho schválila finanční příspěvek pro pozůstalé.

Sedmadvacetiletý Lukáš a třiačtyřicetiletý Marián byli členy hasičské posádky, která v pondělí vyjela k hořícímu autu na slovenské dálnici D1 u obce Horná Streda. Do jejich vozu však najel polský kamion a oba muži přišli o život. Jen pár hodin předtím organizovali cvičení na nedaleké škole. Zhruba hodinu před tragédií na D1 zatelefonoval Lukáš své mamince. Bohužel to byl jejich poslední hovor.

ČTĚTE TAKÉ: Neštěstí v Podolínci. Šestiletá dívka vjela na kole pod vlak, zasahovaly všechny složky IZS

Poslední slova Lukáše

„Zavolal mi s tím, že ho bolí záda, protože blbnul s dětmi. Řekla jsem mu, aby na sebe dával pozor. To byla jeho poslední slova, která jsem slyšela,“ vyprávěla se slzami v očích Viera serveru Nový Čas.

Smutnou zprávu o úmrtí syna se matka Viera dozvěděla od svých dcer. „Přišly domů a našly na internetu zprávu o tom, co se stalo. Řekly mi, že náš Lukášek asi zemřel. Potom už přišli policisté,“ prozradila v emotivní zpovědi.

O víkendu slavil narozeniny, čekala ho svatba

V sobotu Lukáš oslavil své 27. narozeniny. „Na oslavě byla i babička. Byl to její jediný vnuk,“ smutnila Viera.

Mladý hasič byl podle jejích slov výjimečný. Všechno prý uměl, plně se věnoval rodině i své milované přítelkyni, se kterou plánoval společnou budoucnost i svatbu.

Veselka se měla konat příští rok. Lukáš s budoucí manželkou už měli většinu věcí zařízených. „Plánovali svatbu na 20. května 2025. Všechno už měli připravené – hudebníky, místo, zkrátka všechno. Byl to dobrý kluk, pracovitý a šikovný,“ truchlí matka zesnulého hasiče.

Pomáhat druhým chtěl od dětství

Viera portálu dále prozradila, že její syn chtěl být hasičem od malička. „Vždy říkal, že chce všechny zachraňovat,“ vzpomínala. Už když byl Lukáš na střední škole, byl součástí Dobrovolného hasičského sboru v Trenčianských Stankovcích.

„Když se o někom říká, že byl dobrý člověk, tak Lukáš to splňoval do puntíku. Veselý, ochotný a rozdával své zkušenosti. Byl na něho spoleh. Řídil odpovědně i naši velkou Tatru,“ pronesl předseda dobrovolného hasičského sboru Branislav Hladký.

Polský řidič byl obviněn

V souvislosti s pondělní nehodou na slovenské dálnici D1 nastal posun ve vyšetřování. „Policejní vyšetřovatel obvinil čtyřicetiletého řidiče kamionu z přečinu usmrcení a ublížení na zdraví,“ informovala policejní mluvčí Katarína Kuzmová a doplnila, že vyšetřovatel podal návrh na vazební stíhání obviněného.

Přesné příčiny a okolnosti nehody jsou nadále ve stádiu vyšetřování. Zda řidič kamionu usnul nebo měl nějaké zdravotní problémy, zatím nebylo upřesněno.

Pozůstalí dostanou finanční příspěvek

Každá z pozůstalých rodin dostane od státu finanční příspěvek. Vláda dva dny po nehodě odsouhlasila příspěvek ve výši 50 tisíc eur, tedy zhruba 1,24 milionu korun, pro každou z rodin.

„Vím, že životy mladých lidí to nevrátí, ale myslím si, že jako stát máme vůči těmto rodinám a pozůstalým povinnost jim alespoň do jisté míry poděkovat za to, co ve své službě vykonali,“ vysvětlil ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nehoda na pražském hlavním nádraží. Osobní vlak se střetl s lokomotivou, zranili se tři lidé

Tagy:
nehoda smrt požár kamión smutek hasiči tragédie kamion úmrtí Hasičský záchranný sbor Horná Streda