Zemřel legendární půlkař Dušan Čikel. Byl prvním slovenským světovým rekordmanem

Ve věku 94 let zemřel bývalý elitní běžec na 800 metrů Dušan Čikel, uvedl deník SME. Ve štafetě se spolu s kolegy stal prvním slovenským držitelem světového rekordu v atletice. S královnou všech sportů začínal během základní vojenské služby v Jižních Čechách v roce 1951. Výraznou stopu zanechal i jako jeden z prvních československých kondičních specialistů.

Poslední rozloučení s Dušanem Čikelem se uskuteční ve čtvrtek 30. května ve 14:00. Obřad s vojenskými poctami proběhne v Domě smutku Trenčín – Jih.

ČTĚTE TAKÉ: Kovanda: Triumf Čechů pomůže ekonomice i Fialově vládě. Úspěch spustí „endorfinovou vlnu“

Čikel jako voják působil v Českých Budějovicích a Praze. Počátkem padesátých let si talentovaného a všestranného sportovce do svých řad vytáhl tehdy elitní armádní klub ATK Praha, přiblížil Deník SME. „S atletikou jsem začínal jako jedenadvacetiletý. Dostal jsem se do výborného kolektivu,“ vzpomínal po letech. „V zemi byl přídělový systém, všechno na lístky. V ATK jsme měli prakticky vše. Vynikající ubytování, tréninkové i finanční podmínky,“ upřesnil těžké poměry počátku padesátých let atlet.

V roce 1953 byl Čikel členem štafety ÚDA Praha (předchůdce Dukly Praha), která na závodech v Houštce u Mladé Boleslavi zaběhla ve své době světový rekord s časem 7:28,0 minut, připomněl web regióny.sk. Celkem během své běžecké kariéry získal 61 medailí a startoval na 38 závodech v zahraničí.

Po konci běžecké kariéry se prosadil jako jeden z prvních specialistů na kondiční přípravu sportovců v Československu. Své metody a poznatky aplikoval během svého působení u fotbalistů Jednoty Trenčín. „Odborně jsem rozpracoval rozvoj pohybových vlastností hráčů v celoroční přípravě,“ nastínil svou filozofii Čikel.

„Výsledky se dostavily. Hráli jsme na špičce celostátní soutěže, v roce 1966 ve finále Středoevropského poháru proti AC Fiorentina a pravidelně jsme dostávali pozvánky na turné do exotických destinací,“ vyjmenoval atlet a sportovní inovátor. Z jeho metod a tréninkových postupů později čerpala řada dalších trenérů.

V roce 2004 Čikela ocenil Slovenský olympijský výbor Hlavní cenou za celoživotní působení v duchu Fair Play.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mistrovství světa řečí čísel: Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Tagy: