Zdražení piva? Průšvih, shodli se experti. Mohlo by přispět k dalšímu vylidňování venkova

ekonom Tomáš Maier a agrární analytik Petr Havel

Maier a Havel ke zdražování v restauracích

Zvýšení ceny piva je značným problémem, uvedli ekonom Tomáš Maier a agrární analytik Petr Havel ve vysílání CNN Prima NEWS. Odborníci se domnívají, že zdražení představuje další „hřebíček do rakve“ pro sociální a kulturní život ve vesnicích, přičemž může vést k dalšímu vylidňování venkova.

Od nového roku se mění DPH u potravin. Ze stávajících tří sazeb budou pouze dvě, a to základní 21 procent a snížená dvanáctiprocentní. Změna se dotkne i točeného piva, u kterého se zvýší z 10 na 21 procent. U nejlevnějších provozů na vesnicích tak může cena za jeden půllitr narůst až o 3 Kč, u hospod ve větších městech o 8 Kč.

ČTĚTE TAKÉ: Cena piva po Silvestru šlehne do očí, řekl ekonom. Za točené dáte mnohem více

Zatímco velká města si se zdražením podle Maiera poradí, jelikož koupěschopnost je tam obvykle trošku vyšší, pro vesnice to bude znamenat velký průšvih. „Nesmíme v tom vidět jenom cenovou politiku, ale i sociální aspekt spotřeby piva. Pivo je společenský nápoj, nevidíme v tom primárně nějaký alkohol, nějaké bujaré oslavování. Lidé chodí do hospody především kvůli sociálním kontaktu,“ zdůraznil s tím, že by to mohlo přispět k dalšímu vylidňování venkova.

Havel také podotkl, že tento problém má sociální rozměr, jelikož na vesnicích chodí lidé do restaurací především kvůli pivu a společnosti. „Dochází tam k nějaké výměně informací, je to prostě malý supermarket uvnitř vesnice,“ dodal.

Vláda by se podle Maiera měla na tento problém zaměřit a například nejmenší provozy od daně osvobodit. „Aby tam bylo nějaké zjednodušené administrativní řešení všech těchto záležitostí, zkrátka těm provozům na vesnicích nějak pomoci, aby se ten sociální život tam prostě udržel,“ apeloval.

Havel naopak zastává názor, že situaci vyřeší trh a samotné pivovary, které se už nyní snaží nějakým způsobem pomáhat. „Na druhou stranu tady záleží i na samotných pivovarech, kolik do toho, aby si udržely svůj odbyt a své zákazníky, jsou ochotny vložit finančních prostředků,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Tagy:
vesnice ceny potravin Zprávy plus ekonomika pivo DPH sociální aspekt vylidňování