Cena piva po Silvestru šlehne do očí, řekl ekonom. Za točené dáte mnohem více

ekonom Tomáš Maier a agrární analytik Petr Havel

Co na to vaše peněženka 8.12.2023

Cena točeného piva nás po Novém roce šlehne do očí, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Tomáš Maier. Podle něj dáme více i za potraviny. Nebude to ale o 10 procent více, jak avizovali potravináři. Problém prý spočívá ve slabé konkurenceschopnosti českého trhu. Zahraniční investoři totiž upřednostňují naše sousedy.

Od nového roku se mění DPH u potravin. Ze stávajících tří sazeb budou pouze dvě, a to základní 21% a snížená dvanáctiprocentní. Výrazně se to podle ekonoma Tomáše Maiera dotkne točeného piva. DPH se u něj totiž zvýší z 10 na 21 procent. „Šlehne nás to do očí. Tam jde DPH výrazně nahoru,“ řekl Maier v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do roka a do dne neuvidíme žádný růst, tepal Tlustý vládu. Zlámalová hovořila o zrůdnostech

Potravináři zároveň avizovali, že po novém roce zvednou ceny až o deset procent. Maier ale tak velký nárůst neočekává. „Určitě to nebude o desetinu. Ceny potravin se budou trošku měnit, ale to je naprosto přirozené,“ popsal Maier.

Vláda ale slibovala, že změnou DPH se cena potravin sníží. „To, že se trošku sáhne na DPH, neznamená, že se zlevní. Vláda sice slibuje, ale naštěstí nemá co mluvit do vývoje cen potravin, do toho mluví trh a tady bych viděl základní kámen úrazu,“ řekl ekonom. Dodal, že ten český není dostatečně konkurenční a obchodní řetězce mají poměrně silnou pozici. „Ten trh je oligopolní a navíc poměrně malý. Pořád se srovnáváme s Německem a Polskem, ale to jsou mnohem větší trhy,“ podotkl.

Zahraniční společnosti a investoři podle něj upřednostňují naše sousedy. „Když se bude rozhodovat, jestli za stejných podmínek pronikne do Německa, do Polska nebo Česka, vybere si na prvním místě Německo už kvůli vyšší kupní síle,“ řekl Maier s tím, že my jsme až na třetím místě.

Problém podle něj spočívá také v mizerných podmínkách podnikatelského charakteru. „Jsme zhruba 140. v rychlosti udělení stavebního povolení. Když někdo chce postavit například nějakou porážkovou linku nebo mlékárnu, čeká na stavební povolení,“ řekl Maier.

Tagy: