Nečekaný konec policejní honičky. Pronásledovaný se sám vzdal a nabízel ruce na spoutání

policie

Policejní honička v Pardubicích (zdroj: Policie ČR)

Řidič pod vlivem alkoholu a drog ujížděl centrem Pardubic. Jeho jízda skončila v pravotočivé zatáčce, kterou projel rovně. Auto v podstatě zaparkoval na trávníku. Při příjezdu policistů dával ruce vzhůru, otáčel se směrem ke kapotě auta a ruce za zády sám připravil na želízka. Ukazuje to video, které v pondělí policie zveřejnila.

Auto čekající na semaforu v Pardubicích bylo v hledáčku policistů. Jeho majitel má totiž z minulosti zákaz řízení, a tak chtěli zkontrolovat, kdo sedí za volantem. Jenže napoprvé se jim vůz ztratil v uličkách. Zhruba po 20 minutách ho znovu spatřili právě na křižovatce ulic Pichlova a Palachova, kde začíná videozáznam, který policie zveřejnila v pondělí.

Policisté se za autem otáčeli. Řidič už o nich věděl. Šlápl na plyn a začal ujíždět. Nevšímal si dalších semaforů, přejel do protisměru, u přechodů nezpomaloval. „Na výzvy hlídky k zastavení nereagoval. Policisté ujíždějící vozidlo pronásledovali rychlostí přesahující 110 kilometrů za hodinu,“ řekla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

V místě se nevyznal

Hlídce dokonce na chvíli zmizel z dohledu, když přibržďovala na křižovatce a pokračovala po vedlejší silnici. Potom ale policisty čekalo milé překvapení. Ujíždějící auto stálo zaparkované přímo před nimi. Řidič totiž ujížděl několik stovek metrů ulicí Kapitána Nálepky. Protože to tam ale neznal, nevěděl, že v tom místě je ostrá pravotočivá zatáčka do další ulice. Nestihl se ani dát na útěk a raději se rovnou vzdal. Dobrzdil těsně před plotem na trávníku u domů, kudy chodí místní často venčit psy.

„Policisté muže vyzvali k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla a následně s řidičem provedli dechovou zkoušku. Vyšla pozitivní s výsledkem 1,17 promile alkoholu v dechu. Následně muže vyzvali k provedení testu na přítomnost omamných látek, který rovněž potvrdil pozitivitu na látku amfetamin a metamfetamin,“ dodala Muzikantová.

Ukázalo se, že auto si cizinec od majitele půjčil, když tu byl na návštěvě a chtěl se projet. Následovalo zkrácené přípravné řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidiči hrozí roční pobyt ve vězení, pokuta a zákaz činnosti.

Tagy: