Že jsme po kotníky ve fekáliích, nikoho nezajímá. V Sudoměřicích brojí proti řešení odpadů

Určitě by nikdo nechtěl, aby mu před domem tekl odpad ze sousedovy myčky nebo dokonce toalety. Právě takový problém ale řeší majitelé hned několika domů v Sudoměřicích u Bechyně. Odpady tam podle nich mohou kontaminovat spodní vodu a vytékají v oblasti ochranného vodního pásma.

Přítelkyně Miroslava Koláře koupila pozemek v jihočeských Sudoměřicích u Bechyně. Při plánování zahrady je zarazilo znečištění vody, která na pozemek vytékala. „Nakonec jsme se dozvěděli, že tudy vede potrubí nejenom odvodů spodní vody, ale i odpady,“ popsal pro CNN Prima NEWS Kolář.

„Děláme všechno pro to, abychom dýchali čistý vzduch, abychom omezili emise, ale jsem po kotníky ve sr­*čkách, to nikoho v podstatě nezajímá,“ doplnil ho další z místních obyvatel Karel Jančík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli zdražování začíná od nuly. Oblíbená výrobkyně marmelád z Plzeňska musela propouštět

Noví majitelé proto chtěli, aby si soused, od něhož odpad odtékal, pořídil septik. Ten si ho nakonec pořídil. Bez septiku zde ale žije mnohem více domácností. „Prosím vás, když byste šli chatu od chaty a barák od baráku, tak zjistíte, že je to všechno vedený do nějakých stružek a tohle bylo vedený taky,“ popsal Miroslav Janoušek.

Sousedský spor, kterému předcházelo zamítnutí stavebního povolení, se rozrostl v problematiku, která se týká celé obce. „Osmadvacet let jsme tady a nic, všechno v pohodě,“ upozornil Janoušek. „Kanalizace, která je v obci, tak jsem se ptal, kam ústí, oni řekli, že do strouhy, která je k tomu vybraná,“ uzavřel Kolář.

Starosta Sudomeřic u Bechyně nebyl v úterý na svém úřadě k zastižení. Slíbil ale, že věc ve středu projedná.

Tagy: