Kvůli zdražování začíná od nuly. Oblíbená výrobkyně marmelád z Plzeňska musela propouštět

Dlouhá léta na Plzeňsku vyrábí i prodává domácí sirupy a marmelády. Na podnikatelku Helenu Macháčkovou tvrdě dopadlo zdražování a energetická krize. Po letech úspěšného podnikání musela propustit zaměstnance a přesunout se do nových a menších prostor v sousední vesnici Bučí. Díky tomu tam teď místní lidé po pěti letech znovu mají obchod.

V Bučí žije 172 obyvatel. Ti si otevření nové prodejny pochvalují. „Jako pro maminku je pro mě určitě dobré, že nemusím chodit do žádného velkého obchodu. Je to paráda,“ uvedla jedna ze zákaznic. „Koupíte tam pečivo, trvanlivé potraviny i mléčný výrobky. Myslím si, že ten obchod je zásoben moc dobře, až mě to překvapilo,“ dodala další spokojená obyvatelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České vepřové v ohrožení. Co stojí za komplikacemi u prodeje a chovu prasat?

Helena Macháčková musela přesto výrazně zredukovat svůj sortiment, a to ze 120 na 40 výrobků. Po zhruba dvanácti letech podnikání začíná znovu od nuly. Nové pronajaté prostory jsou zhruba pětinové oproti těm původním.

„V Rybnici jsem měla asi dvanáct zaměstnanců. Na konci loňského roku jsem propustila poslední tři. Tady už mám jenom brigádnici,“ uvedla podnikatelka pro CNN Prima NEWS.

Pronájem od obce je za symbolických tisíc korun na rok. „Pro Bučí to znamená využití prostor, které byly zavřené zhruba pět let. Určitě to potěší místní občany, hlavně ty starší,“ uvedl místostarosta obce Jiří Piškule. Prostory byly v nevyhovujícím stavu. Aby rekonstrukce vyšla levněji, Macháčkové pomáhala celá rodina.

V loňském roce se hlavně kvůli energetické krizi Macháčková dostala do velké ztráty, kterou už finančně nezvládala. Nyní doufá, že rozhodnutí, které udělala, pomůže. První várku džemů bude vyrábět v nových prostorách už v úterý.

Tagy: