Že Zeman pověří Babiše sestavením vlády? Lhář, nevěřím mu, pustila se do premiéra Pekarová

Markéta Pekarová Adamová

Babiš premiérem

Premiér je notorický lhář, nevěřím mu, řekla na adresu Andreje Babiše (ANO) šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu. Pochybuje o tom, že prezident Miloš Zeman Babišovi slíbil, že ho pověří sestavením vlády. Podle Pekarové by to měl potvrdit prezident nebo jeho kancelář.

„Největší problém s notorickými lháři je, že když něco řeknou, nikdo jim nemůže věřit. Andrej Babiš několikrát otočil své stanovisko, takže mu příliš nevěřím. A to ani v tomto případě,“ okomentovala Pekarová Adamová slova premiéra, že mu v neděli prezident Miloš Zeman řekl, že ho pověří sestavením vlády. Podle šéfky TOP 09 by tuto informaci měl potvrdit prezident nebo jeho kancelář.

Babiš prý neví, jestli nabídku přijme. Zároveň řekl, že počítá s tím, že jeho hnutí ANO bude v opozici.

Pekarová Adamová zároveň konstatovala, že koalice Spolu bude ve středu dopoledne jednat s koalicí Pirátů a Starostů o programovém prohlášení budoucí vlády. Počítá s tím, že lídr Spolu Petr Fiala se stane premiérem. Jiná varianta budoucí vlády podle ní není možná.

„Vyzývám Andreje Babiše, aby řekl, že prohrál volby a nemá šanci sestavit vládu. Ví to moc dobře, jednání s ním nevedeme ani nepovedeme,“ zdůraznila.

Babiš v úterý uvedl, že se s Petrem Fialou pokoušel domluvit na sestavení vlády. Šéf Spolu podle něj ale o nabídku nestál.

Hrad se vyjádří ve středu

Pražský hrad se chce vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta při sestavování vlády ve středu. Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

Hlava státu je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici. Kvůli hospitalizaci média i politici spekulují o schopnosti Zemana vykonávat svůj úřad. Senát chce proto Kancelář prezidenta republiky požádat o prognózy zdravotního stavu prezidenta. Podle dřívějšího vyjádření Ovčáčka hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání ani ústavní situaci.

Tagy: