Zelenská po boku Bidenové. Ukrajinská první dáma jedná v USA, její manžel očekává výsledky

Jill Bidenová, Olena Zelenská a Joe Biden

Švýcarsko nechce léčit raněné ukrajinské vojáky

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská se v úterý v Bílém domě setkala s manželkou amerického prezidenta Jill Bidenovou. Bylo to podruhé od ruské invaze na Ukrajině, poprvé se první dámy sešly v květnu, když Bidenová přijela na nečekanou návštěvu západní Ukrajiny. Zelenskou nyní přivítal společně s manželkou americký prezident Joe Biden, který jí předal kytici, kde byly i slunečnice, ukrajinská národní květina, napsala agentura AP.

Administrativa poté informovala Zelenskou o tom, jakým způsobem se USA snaží pomoci Ukrajincům, kteří kvůli ruské invazi trpí psychicky a emočně, popsala AP. Bidenová podle agentury Reuters uvedla, že se svým týmem hovořila o tom, jak pomoci při řešení duševních potíží, jimiž trpí ukrajinské ženy a děti, které prožily tragédie a zvěrstva. Zelenská během přítomnosti amerických a ukrajinských novinářů nepromluvila, podotkla AP.

Ukrajinská první dáma je na několikadenní návštěvě Washingtonu, během níž ve středu vystoupí s projevem k členům amerického Kongresu. První oficiální částí jejího programu bylo pondělní setkání s ministrem zahraničí Spojených států Antonym Blinkenem.

Dostaví se výsledky?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý večer podle Reuters uvedl, že od jednání své ženy ve Washingtonu očekává ‚‚významné výsledky‘‘. Mezi její úkoly patří zvýšení americké podpory Ukrajině, získání další pomoci pro „ochranu lidí před ruským terorem“ a zvýšení humanitární pomoci, uvedl Zelenskyj v nočním videoprojevu.

Zelenská se v prvních měsících ruské invaze s oběma dětmi z veřejného prostoru prakticky vytratila. Na veřejnosti se objevila na začátku května, kdy na Ukrajinu přijela Bidenová. Od té doby jsou vystoupení Zelenské častější, mimo jiné poskytla několik rozhovorů a na dálku se tento měsíc zapojila do konference o obnově Ukrajiny konané ve švýcarském Luganu.

Tagy:
válka Ukrajina návštěva Bílý dům Joe Biden Volodymyr Zelenskyj USA Jill Bidenová Washington, D.C. Olena Zelenská