Zelenského poslankyně vyzvala k odvolání šéfa ukrajinské armády. Hrozí jí vyhazov z výboru

Ukrajinská poslankyně Mariana Bezuhlaová (ze strany Služebník lidu, za kterou kandidoval i prezident Volodymyr Zelenskyj) vyzvala k odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného. Informoval o tom Kyiv Independent. Ženě teď za tvrdý výrok hrozí vyhazov z parlamentního výboru pro obranu.

Už delší dobu se spekuluje o tom, že mezi vládnoucí složkou Ukrajiny a armádou to začíná skřípat. Naplno se to ukázalo ve chvíli, kdy ukrajinská poslankyně Mariana Bezuhlaová, která je členkou Zelenského mateřské strany, začala tvrdě kritizovat výkon šéfa ukrajinské armády.

„Pokud vedení armády nedokáže předložit žádný plán pro rok 2024 a pokud se všechny jeho návrhy na mobilizaci omezují na potřebu většího počtu lidí bez jakéhokoli návrhu na změny v armádním systému, pak by toto vedení mělo odstoupit,“ kritizovala politička. Informoval o tom web Kyiv Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysoce riziková operace za miliardy dolarů. Rusko s Čínou tajně chystá tunel na Krym

„Zeptali jsme se Zalužného, co máme plánovat. Jak si představujete válku? Proč vytvářet brigádu, místo abyste doplnili stávající? Kolik bude nová brigáda stát?“ stěžovala si Bezuhlaová na Facebooku. Přímo pak vyzvala k odvolání Zalužného.

Výrok poslankyně způsobil na Ukrajině totální poprask. Kyiv Independent kontaktoval stranu Služebník lidu s otázkou, zda je výrok Bezuhlaové v souladu se stanoviskem strany nebo s prezidentem Zelenským samotným. Mluvčí frakce odvětil, že je politička zodpovědná „za svá vlastní slova“.

Kritiku vrchního velení armády sepsul exprezident Petro Porošenko. „Jedinou šancí pro Ukrajince, jak přežít a vyhrát válku proti Rusku, je vyvodit důsledky z vlastní historie. A zachovat jednotu národa. Kolem ozbrojených sil. Útoky na ozbrojené síly jsou útoky na Ukrajinu,“ zdůraznil bývalý prezident.

Zelenskyj ani Zalužnyj se ke kritice nevyjádřili.

Budou padat hlavy?

Na osobní výroky Bezuhlaové už ale začal reagovat ukrajinský parlament. Podle webu The New Voice of Ukraine v něm přistála na stole žádost, aby byla politička odvolána z funkce v ukrajinském parlamentním výboru pro obranu.

Zastáncem odvolání političky je poslanec Ihor Kryvošejev.

„Červené linie existují, ukrajinský lid v podmínkách války ukázal, že dokáže být jednotný. Paní Bezuhlaová nemůže zůstat ve funkci náměstkyně šéfa Výboru pro národní bezpečnost, obranu a rozvědku. Tečka,“ uvedl politik.

Tagy:
válka Ukrajina kritika poslankyně Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Valerij Fedorovyč Zalužnyj