Navštívil jste Rusko? Schůzku nechci. Zelenskyj odmítl přijmout generálního tajemníka OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v závěru třídenního summitu NATO ve Washingtonu (12. 7. 2024)

Zelenskyj odmítl přijmout šéfa OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl přijmout generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Kyjevě, protože tento týden navštívil Rusko, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, píše agentura AFP s odvoláním na zdroj z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Guterres si ve čtvrtek v ruské Kazani na summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS s Putinem potřásl rukou a vyzval ho k míru na Ukrajině, proti níž Rusko už třetím rokem vede válku.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme urychlit vojenskou a finanční pomoc Ukrajině, řekl předseda Evropské rady Michel

„Po Kazani chtěl (Guterres) přicestovat na Ukrajinu, ale prezident (Zelenskyj) jeho návštěvu nepotvrdil,“ řekl AFP zdroj, který si nepřál být jmenován.

Guterres se s Putinem sešel na bilaterální schůzce, kde mu podle svého mluvčího sdělil, že ruská invaze na Ukrajinu porušuje mezinárodní právo. Za účast na vrcholném jednání, kde se s Putinem setkal poprvé od dubna 2022, kritizovala Guterrese nejen Ukrajina, ale také například vdova po předákovi ruské opozice Alexeji Navalném Julija Navalná.

„Generální tajemník OSN odmítl ukrajinské pozvání na první globální mírový summit ve Švýcarsku. Přijal naopak pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina,“ uvedl už dříve Kyjev.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci rozmetali konvoj „ukvapených vetřelců“. Jejich osud zná už jen Bůh, uvedli k záběrům

Tagy: