Ruské bomby mohou dopadnout i na vaše domy, varoval Zelenskyj NATO. Ocenil Česko

Volodymyr Zelenskyj

Rusko vyplnilo své hrozby? Střely zasáhly vojenské cvičiště nedaleko polských hranic

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nedělním projevu řekl, že plynovod Nord Stream je zbraní, která se obrátí proti Evropě. Znovu apeloval na NATO kvůli zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. „Pokud neuzavřete náš vzdušný prostor, je jen otázkou času, kdy ruské rakety dopadnou na vaše území. Na území NATO. Na domovy občanů zemí NATO,“ varovala ukrajinská hlava státu.

„Silný lide nezlomné země. Dnes je osmnáctý den naší války za život, za Ukrajinu, za nezávislost. Začátek tohoto dne byl černý. Ruské rakety a letecké bomby opět zasáhly naši zemi. Od východu na západ. Jen na Lvovskou oblast dopadlo 30 raket. Při ostřelování Mezinárodního mírového a bezpečnostního střediska zahynulo 35 lidí a 134 dalších bylo zraněno,“ řekl v úvodu projevu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident upozornil, že místo ruského útoku se nachází pouhých 20 kilometrů od hranic s Polskem, tedy i od hranic NATO. „V loňském roce jsem jasně varoval vedoucí představitele NATO, že pokud nebudou proti Rusku zavedeny tvrdé preventivní sankce, začne válka. Měli jsme pravdu. Už dlouho říkám, že Nord Stream je zbraň, která zasáhne Evropu. Nyní je to zřejmé. A nyní znovu opakuji – pokud neuzavřete náš vzdušný prostor, je jen otázkou času, kdy ruské rakety dopadnou na vaše území. Na území NATO. Na domovy občanů zemí NATO,“ varoval Zelenskyj.

Ocenil i Česko

Ukrajinská hlava státu vzdala hold zemím, od kterých cítí podporu. „Důležitá mezinárodní jednání: Bulharsko, Slovensko, Česká republika, Rumunsko, Polsko, Británie. Cítíme podporu těchto zemí. Cítíme podporu naší armády. Je to důležité. Mluvil jsem také s Charlesem Michelem, předsedou Evropské rady. O naší evropské perspektivě, která se stává realitou,“ děkoval prezident.

Vyjádřil se také k jednáním o příměří s Ruskem. „Naše delegace má jasný úkol – udělat vše pro to, aby se uskutečnilo setkání prezidentů. Setkání, na které lidé jistě čekají. Je to samozřejmě složité, ale nutné. A naším cílem je dosáhnout nezbytného výsledku. Nezbytného pro mír. A pro bezpečnost,“ vysvětlil Zelenskyj.

Nejhorší zkouška v historii

Ukrajinský prezident dále řekl, že díky humanitárním koridorům bylo za neděli zachráněno 5 550 lidí. „Za šest dní více než 130 tisíc. Bohužel byl zablokován humanitární koridor do Mariupolu. Znovu. Udělali jsme vše, co bylo třeba. Zajistili jsme „ticho“. Ruská vojska narušila přesun nákladu a autobusů. Ale pokusíme se o to znovu. Dokud nebudeme moci pomoct našim lidem. Protože oni jsou naši. Náš Mariupol. Hrdinný Mariupol,“ burcoval Zelenskyj.

„Procházíme nejhorší zkouškou v naší historii, v našich životech. Chráníme to nejcennější, co máme. Musíme vydržet. Musíme bojovat. A zvítězíme. Já to vím. Věřím v to,“ dodal na závěr Zelenskyj.

Tagy: