Čečenský řezník Kadyrov je na Ukrajině, ukazuje video. Vojáky burcuje k obsazení Kyjeva

Vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov podpořil ruskou invazi na Ukrajinu (25. 2. 2022)

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov měl dorazit na Ukrajinu, kde bojují jeho obávané vojenské jednotky. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra se nachází ve městě Ivankov, které leží severozápadně od Kyjeva. Na sociální síti Telegram se objevilo video, které má jeho přítomnost na Ukrajině dokazovat. Informaci ale nebylo možné ověřit.

Kadyrov sám sebe označuje za pěšáka ruského prezidenta Vladimira Putina. Pomoci svému „veliteli“ měl přijet i na Ukrajinu, kde už více než dva týdny zuří boje. Čečenská státem ovládaná televize na Telegramu sdílela video, ve kterém zaznívá, že je Kadyrov na Ukrajině.

Informovala o tom přímo z Kyjeva i reportérka CNN Clarissa Wardová. „Vypadá to, že Kadyrov je před Kyjevem. Podle zveřejněného videa se setkal s ruskými vojáky, které se snažil přesvědčit, že klíčové je obsadit hlavní město,“ popsala.

Na záběrech je vidět Kadyrov se skupinou vojáků, na pozadí visí vlajka s fotkou jeho otce a bývalého prezidenta Čečenska Achmata. Jeden z příslušníků armády vysvětluje, jak jednotka obsadila sirotčinec asi sedm kilometrů od Kyjeva. „Strategie, kterou jste navrhl, se ukázala jako 100procentně úspěšná,“ říká voják Kadyrovovi.

Podle Wardové ale záběry vysílala i ruská státní televize. Zdůraznila, že na Ukrajince bude mít dvojí vliv. „Nejen kvůli té bezprostřední hrozbě, ale především kvůli strachu, který v nich Čečenci vyvolávají. Čečenci tu nejsou pouze jako bojovníci, ale také rabují, kradou, rvou se s místními, střílí je hlava nehlava,“ vypočítala reportérka.

Je Kadyrov v Ivankově?

Není ale jasné, kde byly záběry pořízeny ani kde se nyní čečenský vůdce nachází. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na Telegramu informoval, že se Kadyrov skrývá ve sklepě ve městě Ivankov.

„Ne nadarmo jsem Kadyrova vyzval, aby dorazil na Ukrajinu. Tak jsme se ale nedomluvili, Ramzane. Neměl bys sedět někde ve sklepě v dalekém Ivankově. Nasedni na tank a zaútoč na Kyjev,“ vyzval Geraščenko podle agentury Unian Kadyrova.

Vzkaz pro Zelenského

Sám „čečenský řezník“ v neděli večer poslal na Telegramu vzkaz ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému a jeho spolupracovníkům. „Kamkoliv půjdete, kdekoliv se schováte, naši bojovníci vás doženou. Shodí napalm na všechny vaše nohsledy, kteří kdy narušili životy mírumilovných obyvatel Ukrajiny,“ citovala běloruská nezávislá televize Nexta.

Čečenský vůdce sdílel už dříve na internetu videa čečenských bojovníků na Ukrajině a uvedl, že několik jich bylo při střetech zabito. „Tito chlapci si zvolili stát se hrdiny, kteří obětovali život za bezpečí dvou zemí. Dostali rozkaz omezit ztráty mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny, aby byly co nejmenší, a splnili jej,“ prohlásil.

Tagy: