Zelenskyj: Ukrajinské hranice jsou chráněné a zůstanou stejné. Za proslov sklízí kritiku

Volodymyr Zelenskyj

Ruská armáda vjíždí na Donbas

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil po jednání bezpečnostní rady Ukrajiny k občanům i světu s projevem. V něm prohlásil, že ukrajinské hranice jsou chráněné a zůstanou takové, jaké jsou. Krizi s Ruskem chce i přes aktuální příjezd ruských vojáků na Donbas řešit diplomaticky. Občany ubezpečil, že jim nic nehrozí, a mohou v klidu spát.

Zelenskyj promluvil několik hodin poté, co jeho ruský protějšek Vladimir Putin oznámil ruské uznání Doněcka a Luhanska, separatistických regionů na východě Ukrajiny, za nezávislé republiky. Na Donbase už v tu chvíli byly ruské jednotky.

Zelenskyj však, aspoň před televizní kamerou, zůstal optimistou. „Mezinárodně uznávané ukrajinské hranice zůstanou stejné navzdory ruským akcím,“ prohlásil ve svém projevu. Dále uvedl, že chce celou krizi stále řešit diplomaticky. Rusko podle něj svými kroky legalizovalo svoji vojenskou přítomnost na Donbase a odstoupilo od Minských dohod i od Normandského formátu.

„Nikomu nic nedlužíme a nikomu nic nedáme,“ pokračoval Zelenskyj s tím, že ukrajinské hranice jsou dobře chráněné. Ukrajince nakonec ubezpečil, že jim nic nehrozí a mohou jít v klidu spát.

Už několik málo minut po svém projevu začal Zelenskyj sklízet kritiku z řad politologů a veřejnosti, kteří jej považují za příliš měkký. Například ruskojazyčná verze webu BBC upozornila, že ukrajinský prezident mohl například vyhlásit stanné právo, připravit vojenskou mobilizaci nebo přerušit diplomatické styky s Ruskem. Nic z toho ale neudělal. Místo toho pouze hájil územní celistvost Ukrajiny.

Tagy: