Zelenskyj v OSN: Rusko zřejmě plánuje útoky na naše jaderné elektrárny. Ty tepelné již zničilo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu v rozpravě na Valném shromáždění OSN varoval před možnou jadernou pohromou na Ukrajině a obvinil Rusko z plánování útoků na ukrajinské jaderné elektrárny. Uvedl, že informace o možných plánech ruského prezidenta Vladimira Putina dostal nedávno od zpravodajských složek své země.

„Rusko zničilo všechny naše tepelné elektrárny a velkou část kapacit vodních elektráren. Takhle se Putin připravuje na zimu. Doufá, že bude moci týrat miliony Ukrajinců,“ řekl Zelenskyj. Podotkl, že od tajných služeb nedávno dostal další „alarmující hlášení“.

DÁLE ČTĚTE: Ukrajinské údery na vojenské cíle v Rusku? Gregorová je pro, zkritizovala Německo a Francii

„Zdá se, že Putin plánuje útoky na naše jaderné elektrárny a jejich infrastrukturu ve snaze odpojit je z rozvodné sítě,“ uvedl bez dalších podrobností.

Zelenskyj prohlásil, že něco takového mezinárodní společenství nesmí dopustit. „Způsobí-li Rusko jadernou pohromu v jedné z našich elektráren, radiace nebude respektovat státní hranice. Různé země by mohly pocítit zničující následky,“ varoval.

Zelenskyj se na návštěvě ve Spojených státech snaží dál budovat podporu pro svou zemi, která se ruské agresi brání už déle než dva a půl roku. Konkrétně usiluje o souhlas USA s možností využívat západní zbraně k útokům na cíle v ruském týlu. Zároveň dál prosazuje svůj „mírový vzorec“, který počítá s obnovením územní celistvosti Ukrajiny a o jehož částech se na jaře jednalo na summitu ve Švýcarsku.

„Když někdo navrhuje alternativy, polovičaté plány urovnání (konfliktu)“, podle Zelenského tím ignoruje zájmy Ukrajinců a také dává Putinovi „politický prostor“ pro pokračování války. Konkrétně ukrajinský prezident zmínil iniciativu Číny a Brazílie, přičemž zpochybnil, že by těmto dvěma zemím na Ukrajině záleželo.

Zelenskyj chce před jakýmkoli vyjednáváním s Ruskem sjednotit co nejvíce zemí za společnou vyjednávací pozicí. V době, kdy podle agentury AP čelí rostoucímu tlaku západních partnerů a také některých Ukrajinců, aby jednal o příměří, prohlásil na půdě OSN, že k jeho strategii neexistuje alternativa.

„Jakékoli paralelní nebo alternativní pokusy usilovat o mír jsou ve skutečnosti snahou najít cestu ven namísto konce války,“ řekl.

Rusko zatím v rozpravě na každoročním setkání prezidentů a šéfů vlád z celého světa nevystoupilo. Prezident Putin se Valného shromáždění neúčastní a při projevu Zelenského v jednacím sále jeho zemi zastupovali jen veřejnosti neznámí ruští diplomaté. V sobotu má za Rusko vystoupit ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zelenskyj po středečním vystoupení míří do Washingtonu, kde se ve čtvrtek setká s americkým prezidentem Joem Bidenem, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a také se členy Kongresu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého úderu. Ukrajinci zaskočili skupinu okupantů, použili sebevražedné drony

Tagy:
jaderná elektrárna OSN Rusko jaderná energie Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj produkty a služby ekonomika, obchod a finance konflikt, válka a mír energie a zdroje