Ukrajinské údery na vojenské cíle v Rusku? Gregorová je pro, zkritizovala Německo a Francii

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Rusko ztratilo již sto elitních tanků T-90M

Západ by měl dát Ukrajině zelenou k provádění úderů střelami dlouhého doletu na vojenské cíle na ruském území. S pohodlnou většinou se na tom ve čtvrtek shodli europoslanci. Markéta Gregorová (Piráti) upozornila, že západní podpora Kyjevu slábne. Politička v tomto ohledu zmínila Německo. Francii pak zkritizovala za nerozhodnost. Evropští zákonodárci rovněž chtějí, aby se západní spojenci zavázali k pravidelné a dlouhodobé vojenské pomoci Ukrajině, která se před ruskou invazí brání již třetím rokem.

„Jednou z klíčových priorit Evropy musí být poskytnutí maximální podpory pro Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi, abychom zajistili její vítězství. Bohužel v poslední době sledujeme, že tento závazek ze strany mnoha členských států slábne,“ uvedla Gregorová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Totální debakl, nebo úspěch? Komentátoři cupují sílu Síkelova portfolia, vláda je nadšená

Jmenovitě zmínila Německo a Francii. U našeho západního souseda Gregorová připomněla, že Německo v otázce rozpočtu plánuje snížit svou finanční pomoc Kyjevu. „Francie a další země – v rozporu s mezinárodním právem – váhají, zda Ukrajině povolit nasazení západních zbraní proti cílům na ruském území,“ sdělila pirátská europoslankyně, která jako jedna z mála západních politiků v průběhu ruské invaze navštívila Kyjev i Charkov.

Evropský parlament ve čtvrtek s ohledem na pokračující ruskou agresi schválil novou rezoluci. V ní vyzývá unijní státy, aby okamžitě povolily Ukrajině využívání západních zbraní k úderům na legitimní vojenské cíle na ruském území.

Rezoluce rovněž vyzývá k úplnému embargu na zemní plyn z Ruska. Europoslanci také chtějí, aby se země z Evropské unie a spojenci NATO zavázali k vojenské podpoře Ukrajiny částkou nejméně 0,25 procenta jejich HDP ročně. Podle Gregorové, která rezoluci podpořila, Evropa nesmí v podpoře Ukrajiny polevit.

Schválený text není konkrétní v tom, které členské státy by v podpoře Ukrajiny měly přidat. Obecně ale vyzývá sedmadvacítku jako celek, aby dostála svým závazkům a nadále pomáhala napadenému státu.

„Vítám rozhodný postoj Evropského parlamentu, který vyzývá členské země k navýšení finanční a vojenské podpory Ukrajiny i k povolení užívání západních zbraní na ruském území. Ukrajina by měla mít možnost používat zbraně, jak uzná za vhodné. Musíme ji podpořit v dosažení míru za jejích podmínek, nikoli za podmínek agresora,“ dodala Gregorová.

Rezoluce prošla Evropským parlamentem vcelku hladce. Pro bylo 425 europoslanců, proti 131 a dalších 63 se zdrželo. Výše zmíněné usnesení lze chápat jako podporu kyjevského vedení, které v posledních měsících naléhá na západní partnery v čele se Spojenými státy, aby zrušili omezení přeshraničních úderů a s tím spojených dalekonosných střel.

Zdaleka nejdůležitějším dodavatelem takových zbraní jsou pro Ukrajinu právě Spojené státy. Americký prezident Joe Biden minulý týden prohlásil, že Washington zvažuje zrušení současného omezení. Podobný krok podporuje také část evropských zemí, především Velká Británie. Jak už naznačila Gregorová, Němci a Francouzi spíše váhají.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Záběry „ukrajinského Vietnamu“ a surové přestřelky v lese. Azov ukázal, jak drtí okupanty

Tagy: