Vztek a smutek. Ruská raketa zničila zařízení, na které se skládali i Češi. Zemřeli tři lidé

Ruský raketový útok zničil rehabilitační centrum, na který se skládali i Češi.

Lvovská 24. brigáda drží linie na Donbase

Ukrajinská lvovská 24. brigáda má za sebou smutný den. Ruské rakety zabily na Donbase tři její vojáky a zničily při tom rehabilitační zařízení společně s pojízdným stomatologickým střediskem, na které se skládali i Češi. Redakci CNN Prima NEWS o tom informoval humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, který zmiňovanou mechanizovanou brigádu dlouhodobě podporuje skrze veřejné sbírky. „Cítím se hrozně. Je to směs vzteku a smutku. Skoro dvouletá práce je pryč,“ řekl reportérovi. Veřejnost vyzval k pomoci vojákům, kteří se na obtížném úseku brání ruské agresi.

Lvovská „kavalerie krále Daniela“, jak někteří nazývají 24. mechanizovanou brigádu, už několik měsíců čelí tvrdým ruským útokům v oblasti Časiv Jaru a dalších částech Donbasu. V pátek v brzkých ranních hodinách ale byli její členové svědky smutné spouště, kterou za sebou zanechala raketová smršť.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sabotáž a střelba do vlastní nohy. Ukrajinští vojáci zuří kvůli odvolání legendárního velitele

Útok, při kterém zemřeli tři ukrajinští vojáci a další tři byli zraněni, totiž zničil mimo jiné rehabilitační centrum. To mechanizované brigádě zajistil český humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej díky štědrým darům z veřejné sbírky. Společně s tím byla zničena i pojízdná stomatologická ordinace, ze které zbyl jen ohořelý vrak. Informaci redakci CNN Prima NEWS potvrdil a přidal několik fotografií, které získal od vojáků.

„Cítím se hrozně. Je to směs vzteku a smutku. Skoro dvouletá práce je pryč. Jediná útěcha pro mě je, že oba tyto projekty za dobu jejich existence vykonaly ohromné množství užitečné práce. Měly smysl. Rehabilitačním centrem za 21 měsíců prošlo přes 1 600 vojáků, pojízdná stomatologie vykonala přes 2 500 zákroků,“ řekl reportérovi Kapustej.

Poznamenal, že chod, pronájem a zásobování rehabilitačního centra vyšlo na necelé dva miliony korun. V případě pojízdného zubařského zařízení částku vyčíslil na 850 tisíc korun. „Je to hrozné dívat se na ty fotky a vidět to místo zruinované,“ netajil humanitární dobrovolník svůj smutek.

Sám využíval zmiňované rehabilitační centrum jako svou improvizovanou základnu pro přespání i vykládání materiální pomoci pro vojáky lvovské 24. brigády, kterou dlouhodobě podporuje. Na tom neplánuje nic měnit – naopak chce pomoc ze své strany zintenzivnit.

„Prosím všechny, kdo mohou – pomozte lvovské 24. brigádě. Kluci teď vaši pomoc potřebují více než kdykoliv předtím,“ napsal na závěr Kapustej. Pokud byste jeho sbírku chtěli podpořit, můžete tak učinit skrze portál Znesnáze21, kde najdete podrobnosti o pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů.

Tagy:
válka raketa Ukrajina dobrovolníci CNN Prima NEWS humanitární pomoc veřejná sbírka Rusko Donbas ozbrojený konflikt válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Časiv Jar Vasyl Kapustej 24. mechanizované brigády krále Danyla 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela Ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda konflikt, válka a mír