Na osvobození Mariupolu potřebujeme stíhačky a tanky, žádal znovu Zelenskyj NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opětovně žádal mezinárodní společenství o dodávky stíhaček, tanků a těžkých zbraní. Chtěl by je využít zejména k osvobození lidí v obléhaném ukrajinském městě Mariupol.

Krátce před sobotní půlnocí zveřejnil Zelenskyj na stránkách úřadu prezidenta video, ve kterém mimo jiné znovu žádal o pomoc Severoatlantickou alianci (NATO). ‚‚Ukrajina nemůže sestřelovat ruské rakety brokovnicemi a kulomety,‘‘ řekl Zelenskyj citovný agenturou DPA.

Vedle letadel a tanků Zelenskyj žádal o systémy protiraketové obrany a střely použitelné proti lodím. ‚‚Naši partneři to všechno mají, leží to v jejich skladech pokryté prachem,‘‘ řekl prezident. Ukrajina podle něj potřebuje pouhé jedno procento vybavení NATO. ‚‚Nežádali jsme o víc. Ani teď nežádáme o víc. A čekáme na to už 31 dní,‘‘ prohlásil Zelenskyj s odkazem na počet dní od začátku ruské invaze.

Zelenskyj již dříve požádal polského prezidenta Andrzeje Dudu o těžké zbraně. Varoval, že bez dodávek od spojenců pro Ukrajinu hrozí Pobaltí, Polsku, Slovensku a celé východní Evropě střet s Ruskem.

Tagy:
Slovensko Polsko NATO Ukrajina Andrzej Duda Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Deutsche Presse-Agentur Baltské státy