Rusové už na Ukrajině přišli o 16 tisíc vojáků, tvrdí Zelenskyj. Varoval zrádce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním projevu řekl, že Rusko dosud ztratilo více než 16 tisíc vojáků. Vyslal také jasný vzkaz zrádcům Ukrajiny. „Držte se co nejdál od našich měst a naší armády,“ apeloval. Mimo jiné také hovořil o ruské státní propagandě a poděkoval ukrajinským novinářům za jejich práci.

„Chtěl bych tento projev začít slovy blahopřání. Jménem svým i vaším, jménem všech našich občanů Ukrajiny – zaměstnancům Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU, hlavní ukrajinská civilní kontrarozvědka, pozn. red.). Dnešní den je jejich dnem. Služba byla založena 25. března před 30 lety,“ připomněl v pátečním projevu Zelenskyj.

„Služba ušla dlouhou cestu. A my všichni to víme. Ale víme také, že během osmi let války na Donbasu a během 30 dnů plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se mnozí její příslušníci projevili z té lepší –⁠ hrdinské – stránky. Ukázali se jako zásadoví, odvážní a schopní způsobit nepříteli ztráty, které nečeká. A to je přesně to, co Ukrajina nyní potřebuje,“ vyzdvihla ukrajinská hlava státu.

Vzkaz zrádcům Ukrajiny

Během měsíce bylo 77 pracovníkům SBU uděleno státní vyznamenání. „Dvěma z nich byl posmrtně udělen titul Hrdina Ukrajiny. Oba se vyznamenali v bojích u Makarova v Kyjevské oblasti. Díky jejich odvážným akcím bylo zničeno nepřátelské velitelství a více než 20 okupantů. Jména našich hrdinů vám nemohu sdělit. Jedná se o specifika služby. Mohu však s jistotou říci, že vzpomínka na ně bude opravdu věčná,“ ubezpečil Zelenskyj.

„Dnes jsem podepsal dekret o státním vyznamenání 63 ukrajinských policistů. Sedm z nich bylo oceněno posmrtně. Policisté, záchranáři, pohraničníci, příslušníci speciální služby Státního úřadu vyšetřování a pracovníci Služby soudní ochrany. Všem patří poděkování,“ řekl ukrajinský prezident.

Zelenskyj také varoval „zrádce Ukrajiny, kteří se před lety postavili na stranu nepřítele na Krymu“. „Přešli jste na jeho stranu, protože jste si mysleli, že se vám bude žít lépe, že? Ne proto, že chcete zopakovat tragický osud svých kolegů, kteří zahynuli někde na Ukrajině na souši či na moři. No, žijte. Držte se co nejdál od našich měst a naší armády,“ zdůraznil.

„Počet ruských obětí v této válce už přesáhl 16 tisíc mrtvých. Jsou mezi nimi i vysocí velitelé. O zabitých ruských generálplukovnících nebo admirálech zatím zprávy nejsou. Ale velitel jedné z okupačních armád a zástupce velitele Černomořské flotily tam již jsou,“ prozradil Zelenskyj.

Zelenskyj poděkoval novinářům

Ukrajinská hlava státu hovořila i o systému státní propagandy v Rusku. „Vynaložila a vynakládá na něj desítky miliard dolarů. Asi nikdo na světě nikdy nevydal na lži tak šílené peníze. Ale nevzali v úvahu jednu věc. Tam, kde cesta lži musí být dlážděna penězi, je cesta pravdy obtížná, ale dláždí se sama. Hlavní je být upřímný,“ prohlásil Zelenskyj.

Prezident také poděkoval ukrajinským novinářům za jejich práci. „Všem těm, kteří zajišťují práci celostátního telemostu ‚United News‘, všem lidem z našich médií. Zpravodajům, moderátorům, redaktorům, mediálním manažerům, kameramanům, režisérům, střihačům videa, maskérům, producentům –⁠ všem, bez nichž si televizi nelze představit. Všem, kteří svorně a společně s dalšími ochránci našeho lidu poskytují Ukrajincům pravdivé informace a v neposlední řadě důvěru 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ dodal.

Tagy: