Zeman: Jsem pro drastická zpřísnění opatření. Vánoce s rodinou a neprskejte na sebe

Miloš Zeman

PARTIE Terezie Tománkové 20.12.2020

Prezident Miloš Zeman by preferoval ještě větší zpřísnění opatření v boji proti koronaviru, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové. Zkritizoval Protiepidemický plán PES ministerstva zdravotnictví, který podle něj počítal pouze se zlepšováním situace. Zároveň vyzval občany, aby strávili Vánoce v rodinném kruhu a nescházeli se protentokrát s přáteli.

Zeman v souvislosti se zpřísňováním uvedl, že by se vláda neměla bát jít proti názoru veřejnosti. „Systém PES byl vypracován s tím předpokladem, že se situace bude zlepšovat, a v takovém případě by byl vynikající. Situace se naopak zhoršila a měli bychom být dokonce v pátém stupni. Autoři tohoto systému si uvědomují, že by narazili na odpor veřejnosti. Je potřeba mít odvahu a někdy se s názorem veřejnosti rozejít,“ řekl prezident.

Vláda by se podle něj neměla podbízet veřejnost, jako se to stalo v létě. „Rozvolnění je krásná věc a pak máme 10 tisíc mrtvých,“ podotkl Zeman. „Jsem pro drastická zpřísnění. Vím, že je to nepopulární, ale na druhou stranu je to užitečné,“ dodal.

Antirouškaři jako pacifisti před válkou

Zkritizoval také popírače koronaviru a takzvané antirouškaře. Připomněl pak období před druhou světovou válkou. „Všichni ti antirouškaři mi tak trochu připomínají pacifistické demonstrace v době mezi válkami, když už tady byl Adolf Hitler a chtěl expanzi. Jenže Hitler tu válku chtěl a proti němu bylo potřeba postavit vlastní válku. My jsme ve válce s covidem, jestliže například nenosíme roušky, tak v takovém případě se pouze zvyšuje pravděpodobnost šíření nemoci,“ uvedl prezident.

Dodal také své doporučení, jak by lidé měli trávit nadcházející svátky. „Omezte se na úzký okruh vašich nejbližších. Kamarády nebo známé budete mít i v dalších letech. Vánoce prožijte se svojí rodinou a neprskejte na sebe,“ řekl. Sám dodal, že Vánoce stráví jako každý rok se svou rodinou v Lánech.

Tagy: