O Vánocích zůstaňte doma a nenavštěvujte příbuzné. Riziko za to nestojí, vyzývá WHO

WHO nabádá lidi, aby během Vánoc nenavštěvovali příbuzné. (Ilustrační foto)

Nejspolehlivější je držet se v karanténě

Světová zdravotnická organizace (WHO) žádá lidi, aby během vánočních svátků nenavštěvovali své příbuzné a nevystavovali je tak riziku nákazy koronavirem. Regionální ředitel pro Evropu Hans Kluge apeluje na obyvatele, aby vydrželi ještě několik měsíců a zabránili tak příchodu třetí vlny.

Aktuální postoj WHO tak oproti doporučení ze začátku týdne, aby lidé při návštěvách během Vánoc nosili roušky, výrazně přitvrdil. „Nestojí to za to riziko… To nejbezpečnější, co teď můžete udělat, je zůstat doma,“ apeluje Kluge na ty, kteří se chystají navštívit své příbuzné a známé. Podle představitele WHO je rozdíl mezi tím, co povolí vláda a co by lidi měli dělat. „Čeká nás ještě několik měsíců obětování se,“ dodal.

Kluge dále zdůraznil, že rodinná setkání uvnitř jsou velice riziková, protože jsou pohromadě lidé různého věku z více domácností, které nemusejí dodržovat stejná preventivní opatření. Když už se nějaká rodinná sešlost uskuteční, měla by podle Klugeho probíhat venku a všichni zúčastnění by měli nosit masky a dodržovat bezpečné rozestupy. „Když se to koná venku a v omezeném počtu lidí, snižuje se riziko přenosu,“ uvedl.

Česko je od pátku ve 4. stupni protiepidemického systému PES, který návštěvy rodiny či známých nezakazuje. Umožněny jsou i návštěvy v domovech pro seniory, na veřejnosti se mohou scházet skupinky maximálně po 6 lidech. Začal ovšem platit noční zákaz vycházení, a to v době od 23:00 do 05:00.

Ve středu v Česku začalo plošné testování na covid antigenními testy. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) apeloval na lidi, aby výsledky testování respektovali. „Pokud se nezvládneme chovat podle vládních pravidel a budeme hledat výjimky, skončíme zpět v pátém stupni systémuPES,“ varoval Blatný. V takovém případě by pravděpodobně proběhla značná redukce osob, které se mohou potkávat. Podle tabulek umožňuje 5. stupeň setkání nanejvýš dvou osob z různých domácností. Výjimku mají jen svatby, pohřby a bohoslužby.

Tagy: