Zeman: Hyeny, co odmítají nouzový stav, posílají tisíce na smrt. Měl by platit do jara

Miloš Zeman

PARTIE Terezie Tománkové 20.12.2020

Prezident Miloš Zeman se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS tvrdě pustil do opozice. Podle něj pouze kritizuje a nepřichází s konkrétními návrhy, jak koronavirovou krizi řešit. Vlády se zastal také v nutnosti prodloužit nouzový stav, ideálně až do března či května. Kdo prodloužení odmítá, posílá tisíce lidí na smrt, zdůraznil prezident.

„Chtěl bych vládě poděkovat za jejich práci. Samozřejmě, že bych chtěl poděkovat všem zdravotníkům, policistům... Nechci naopak poděkovat těm, co stojí opodál, kdo jenom poštěkávají a kritizují. Víte, o kom mluvím. O opozici, o médiích, především o Bakalových médiích. A také o takzvaných hejtrech na sociálních sítích,“ uvedl prezident.

Přestože se mu nelíbí chaotické rozhodování vlády, neměla by ji opozice kritizovat, nemá-li vlastní alternativu. „Něco jiného je kritika, když přijdete se svojí pozitivní alternativou. Něco jiného je kritika, že to dělají blbě, ale nic víc. Ta je hloupá a zbytečná,“ řekl. „Vláda by samozřejmě měla přijmout jakýkoliv konkrétní a pozitivní návrh. Těch je poměrně málo,“ dodal.

Nouzový stav do března či do května

S vládou také souhlasí v nutnosti prodloužit nouzový stav. „Jsou věci, které se dají dělat jenom za nouzového stavu. Kdybych neprodloužení k něčemu přirovnal, tak je to něco jako rozvolnění. Zase vyletí křivka nákazy a poroste počet mrtvých,“ vysvětlil Zeman.

Nouzový stav by podle něj mohl trvat klidně až do května. „Nejsem odborník, odborníky pouze poslouchám, ale v podstatě se mluví o tom, že by to mělo být do března nebo do května,“ řekl prezident.

Tvrdě se opřel do opozice, která si prodloužení nouzového stavu nepřeje. „Pokládám ty, co to odmítají, za politické hyeny, které zcela vědomě posílají na smrt tisíce, jenom aby si u některých živých zvedli popularitu,“ uvedl Zeman.

ČSSD nemá kam odejít

Prezident okomentoval také rostoucí napětí ve vládě, kdy ČSSD vyhrožuje, že by mohla koaliční projekt opustit. Podle Zemana to souvisí s volbami. „Jeden ze základních politologických principů zní, že když se blíží volby, roste nenávist i mezi přáteli, natož mezi nepřáteli. Největší nepřítel je koaliční partner. Stejné tříštění sil existuje i v opozičních blocích,“ řekl. „Odejít znamená odejít někam. Nedovedu si představit příjemné místo, kde by sociální demokracie mohla trávit svůj čas mimo vládu,“ dodal.

Rozhovor Terezie Tománkové s Milošem Zemanem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: