Zeman odmítne jmenovat Lipavského ministrem. Problémem jsou nízká kvalifikace i Izrael

Jan Lipavský

Prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Problémem jsou podle něj nízká kvalifikace a pouhý bakalářský diplom. Dále vidí problém v jeho „distancovaném postoji“ k Izraeli a Visegrádské spolupráci.

Zeman Lipavského odmítá jmenovat ze čtyř důvodů. Oznámil to v pátek odpoledne poté, co ukončil kolečko schůzek se všemi kandidáty na ministry.

„Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ uvedl v prohlášení Zeman.

Dále vidí problém v distancovaném postoji k Visegrádské spolupráci, což je podle něj v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády. Ten samý problém vidí v otázce Izraele.

Ani ostatní kandidáti podle něj nejsou úplně ideální, ale je ochoten to překousnout.

„U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ dodal v prohlášení Zeman s tím, že je ochoten zbytek vlády jmenovat.

Dnešním dnem skončilo kolečko schůzek se všemi kandidáty na budoucí ministry ve vládě Petra Fialy. Prezident se v posledních dvou týdnech setkal se všemi kromě Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je covid pozitivní a schůzka by se měla uskutečnit až po Novém roce. Resort by do té doby měl vést lídr lidovců Marian Jurečka.

Vláda by podle dřívějších vyjádření měla být jmenována příští pátek 17. prosince. Petr Fiala už nechal slyšet, že ve chvíli, kdy Zeman odmítne nějakého ministra jmenovat, tak plánuje podat kompetenční žalobu.

Tagy: