Zeman: Poraženým voleb je sociální demokracie. Za Hamáčkem ale nikdo lepší není

Miloš Zeman zhodnotil výsledky voleb v Partii Terezii Tománkové.

PARTIE Terezie Tománkové 4.10.2020

Největším poraženým voleb je ČSSD. V nedělní Partii televizí Prima a CNN Prima NEWS to řekl prezident Miloš Zeman. Pochválil předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, naopak zkritizoval místopředsedy partaje. ČSSD v letošních krajských volbách ztratila 88 zastupitelů, bude jich mít 37.

„Poražení jsou všichni, kdo ztratili ve srovnání s minulými volbami. K mé lítosti, protože jsem ji osm let vedl, je to sociální demokracie,“ zhodnotil Zeman v Partii výsledky krajských a senátních voleb.

Ocenil práci předsedy a ministra vnitra Hamáčka. „Líbilo se mi heslo Ochráníme vás, které je spojeno i s Janem Hamáčkem,“ uvedl. Naopak zkritizoval místopředsedy ČSSD.

„Za Janem Hamáčkem už jsou daleko horší lidé, než je on. Mám tím na mysli jeho místopředsedy,“ prohlásil prezident. Prvním místopředsedou ČSSD je Roman Onderka. Řadovými místopředsedy jsou ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, poslanec Ondřej Veselý a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Zeman zdůraznil, že ČSSD je nejstarší strana a doufá, že se na politické scéně udrží. „Ale neměla by dělat takové chyby, jako udělala třeba v Ústeckém kraji, kde rozbila demokraticky utvořenou kandidátku. Neděláte-li chyby, překročíte pět procent,“ konstatoval Zeman.

Hamáček si v létě na Ústecku postavil svoji vlastní kandidátku bez ohledu na vedení v kraji, figuroval na ní například kontroverzní podnikatel a pravá ruka expremiéra Jiřího Paroubka Petr Benda. Výsledek? ČSSD nebude mít na Ústecku jediného zastupitele, partaj získala pouhých 3,16 procenta.

„Kdyby mně někdo řekl, že ČSSD bude bojovat o překročení pěti procent, když byla třicetiprocentní stranou, tak bych opravdu doporučoval analyzovat, proč k tomuto sešupu došlo,“ poradil sociálním demokratům prezident.

Za jasného vítěze označil prezident hnutí ANO. „Udržet si pozici vítěze z minulých krajských voleb je daleko obtížnější než takovou pozici získat,“ míní Zeman.

Zeman mluvil o slimáčkovi a kapustičce

Prezident už v sobotu telefonicky blahopřál premiérovi Andreji Babišovi k vítězství. ANO vyhrálo v 10 ze 13 krajů. Je ale možné, že vládní hnutí nebude součástí několika koalic a skončí v opozici. Podle Zemana to není správně.

„Když někoho jmenuji premiérem, tak vždy jmenuji vítěze voleb. V tomto případě je to Andrej Babiš, ten se mi líbí, ale udělal bych to, i kdyby se mi nelíbil. Bohužel v české politické realitě je taková vzpoura méně schopných, vzpoura poražených. A ti vytvoří proti vítězi voleb vlastní splácanou koalici, což není sportovní,“ zhodnotil Zeman povolební vyjednávání.

„Slimáček by nepřišel ke své kapustičce,“ glosoval Zeman spojování stran proti vítězi ve volbách.

Tagy: