Zeman pověřil Jurečku řízením ministerstva životního prostředí. Nahradil Hubáčkovou

Marian Jurečka v Partii Terezie Tománkové

Prezident Miloš Zeman přijal s účinností od úterý 1. listopadu demisi Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) na funkci ministryně životního prostředí a pověřil vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vedením úřadu.

Na svém webu o tom ve čtvrtek informoval Pražský hrad. Premiér Petr Fiala (ODS) v souladu s doporučením lidovců Zemanovi navrhl, aby Jurečka úřad vedl dočasně, dokud se nevyjasní situace kolem kandidáta na ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Hladík musí vysvětlovat své zapojení do privatizace domů v Brně, kterou vyšetřuje policie. V kauze není obviněný. Hubáčková funkci opouští ze zdravotních důvodů. Představitelé vlády očekávají, že místopředseda vlády Jurečka bude funkci ministra životního prostředí zastávat několik týdnů.

O tom, že Zeman souhlasí s dočasným Jurečkovým pověřením, informoval premiér Fiala po středečním jednání s prezidentem. Zeman podle něj řešení považuje za správné, premiér pak pověření Jurečky řízením ministerstva v řádu týdnů považuje za únosné. Není podle něj z objektivních zdravotních důvodů možné, aby ve funkci pokračovala Hubáčková, i když by to považoval za nejsnazší řešení.

Hladík se měl se Zemanem setkat minulý týden, schůzku ale byla zrušena. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako náměstek primátorky. Hladík novinářům řekl, že se na privatizaci nijak neobohatil. KDU-ČSL mu vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Jurečka si od listopadu dočasně vyzkouší vedení i posledního ze tří resortů, které náleží lidovcům ve Fialově vládě. Loni při jmenování kabinetu zbrzdil nástup ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jeho pozitivní test na covid-19, Jurečka za něj proto vedle vedení svého ministerstva práce zaskakoval od poloviny prosince do začátku ledna.

Tagy:
Marian Jurečka Brno Miloš Zeman ODS Petr Fiala KDU-ČSL Pražský hrad Petr Hladík Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí České republiky