Zeman předpokládá, že vládu sestavuji já, řekl Fiala. Doufá, že bude do Vánoc

Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy

Prezident předpokládá, že vládu sestavuji já, řekl kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) po sobotní videokonferenci s Milošem Zemanem. Lídr koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) vyjádřil naději, že nová vláda bude jmenovaná do Vánoc. S hlavou státu se domluvili, že po pondělní ustavující schůzi Sněmovny prezident přijme demisi vlády ANO a ČSSD a pak se znovu setkají. Na další schůzce Fiala Zemanovi představí jména budoucích ministrů, o kterých v sobotu nemluvili.

„Pověření nemá oporu v ústavě, takže bych to formuloval tak, že prezident si je vědom toho, jak dopadly volby, a předpokládá, že vládu sestavuji já. V tomto duchu se celý rozhovor rozvíjel,“ řekl na tiskové konferenci po jednání se Zemanem Fiala.

Prezident budoucímu šéfovi kabinetu prý nekladl žádné podmínky. „Domluvili jsme se, že se budeme pravidelně setkávat a bavit se o politických tématech, tato dohoda padla,“ zdůraznil Fiala. To potvrdil na Twitteru i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci. S tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ napsal na sociální sítě.

Na videokonferenci se Fiala s prezidentem dohodli, že Zeman po ustavující schůzi Sněmovny, která má být v pondělí 8. listopadu, přijme demisi vlády Andreje Babiše (ANO). Pak se setkají znovu.

Snad bude nová vláda do Vánoc

Na další schůzce by měl lídr koalice Spolu a budoucí předseda vlády odprezentovat hlavě státu seznam kandidátů do nového kabinetu. Jména budoucích ministrů v sobotu neprobírali. Fiala ale doufá, že nová vláda bude sestavená do Vánoc.

„Velmi bych si přál, abych mohl navštívit prezidenta osobně. Jakmile to situace dovolí, mělo by k tomu dojít. Nejdřív by se s ním ale měl setkat současný premiér Babiš, pak bych já představil kandidáty na budoucí členy vlády,“ uvedl. Zeman se podle Fialy bude chtít minimálně s některými kandidáty na budoucí ministry setkat.

Předseda ODS navíc doufá, že k jeho další schůzce s prezidentem dojde, i kdyby byl Zeman stále hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Jmenování na Hradě by se podle Fialy mělo uskutečnit v řádu týdnů.

Lídr Spolu také řekl, že se prezidenta ptal na jeho zdravotní stav. „Ptal jsem se na zdravotní stav. Řekl, že se cítí podstatně lépe,“ popsal na tiskové konferenci.

Tagy: