Zeman s Klausem se dohadovali, zda je na tom hůř ODS za Fialy, nebo SOCDEM za Šmardy

Václav Klaus ve studiu CNN Prima NEWS

Václav Klaus a Miloš Zeman vzpomínali na 17. listopad

Dva bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman se po letech setkali v exkluzivní debatě na CNN Prima NEWS. Vzpomínali na to, jak se spolu poprvé střetli, a to už v roce 1968. Aktuální českou politiku označili za rozbředlou a trefovali se i do současného vedení ODS a SOCDEM, dříve ČSSD.

Rozbředlost, chybějící ideologie a konkrétní politické ambice. To vše podle Klause i Zemana chybí současné politice. Zeman připomněl, že když byli oba s Klausem u moci, jejich spory spočívaly v rozdílném vidění světa – pravicovém a levicovém.

„Když mluvíme o té rozbředlosti – ty jsi založil ODS, jo? Já budu tvrdit, že ODS už dávno není pravicová strana. Já jsem zase na druhé straně něco udělal pro sociální demokracii, ale budu tvrdit, že sociální demokracie dnes také není levicová strana,“ řekl Zeman.

„Můžeme tady řešit, jestli je větší tragédie sesun ODS k Fialovi, anebo sesun sociální demokracie ke Šmardovi,“ glosoval Klaus. Dodal, že by se na to ale neodvážil odpovědět. Zeman však podotkl, že některé sportovní výsledky končí remízou.

Neříkali jsme si, že jsme lůza.

Oba politici se shodli na tom, že jejich hádky byly slušnější, než dnes vidíme ve Sněmovně. „Byl (Zeman) v opozici a používal silné výroky vůči vládě, ale nikdy jsem mu neříkal, že je lůza a dezolát. Jednali jsme spolu slušně,“ připomněl Klaus.

Dva někdejší političtí rivalové zároveň zavzpomínali na to, kdy se v debatě střetli poprvé. Podle Klause to bylo v květnu roku 1968. „Prvně jsme spolu s tímto pánem seděli v narvaném sále v květnu 1968. On tam reprezentoval futurology a prognostiky a já si tehdy ťukal na čelo. Reprezentoval jsem ekonomy. To bylo poprvé, kdy jsme se spolu dohadovali před stovkou lidí. Byl to květen 1968. Je zajímavý, že ještě pořád žijem,“ konstatoval Klaus.

Speciální debata se na CNN Prima NEWS konala u příležitosti výročí sametové revoluce, na kterou oba bývalí prezidenti, Zeman i Klaus, zavzpomínali. Oba byli k vládě velmi kritičtí.

Klaus prohlásil, že Fialův kabinet předvádí pokroucenou demokracii. I z toho důvodu prý nevidí důvod, proč by si měl 17. listopad připomínat na Národní třídě.

„Dnešní den jsem specificky neoslavoval. Trvám na tom, že symboly 17. listopadu, jako je Národní třída, nám byly ukradeny. Byly obsazeny lidmi, kteří si to nezaslouží a kteří na tyto věci měli úplně jiný názor asi než my dva,“ prohlásil Klaus.

„Nechci být lacině kritický. Ale za co se tenkrát vlastně demonstrovalo? Konec vlády jedné strany v pořádku, svobodné volby v pořádku, ale demonstrovalo se také proti stupiditě některých vládnoucích politiků. Do jisté míry se tato stupidita, nebo když to nazvu zdvořileji, neprofesionalita a amatérismus, v současné době vrací,“ přidal se Zeman.

Tagy: