Klaus: 17. listopad jsem neslavil, svátek nám ukradli, může za to i Fialova vláda

Václav Klaus ve studiu CNN Prima NEWS

Václav Klaus a Miloš Zeman vzpomínali na 17. listopad

Z vlády nemá nikdo právo říkat silnější slova o 17. listopadu, prohlásil exprezident Václav Klaus v exkluzivní debatě na CNN Prima NEWS, ve které se po několika letech sešel s další bývalou hlavou státu Milošem Zemanem. Klaus prohlásil, že pro něj nemá smysl připomínat si sametovou revoluci na Národní třídě, protože mu svátek „ukradli“.

Klaus byl velmi kritický k vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Prohlásil, že předvádí pokroucenou demokracii. I z toho důvodu prý nevidí důvod, proč by si měl 17. listopad připomínat na Národní třídě. „Dnešní den jsem specificky neoslavoval. Trvám na tom, že symboly 17. listopadu, jako je Národní třída, nám byly ukradeny, byly obsazeny lidmi, kteří si to nezaslouží a kteří na tyto věci měli úplně jiný názor asi než my dva,“ prohlásil Klaus.

„Myšlenka, že bych měl chodit na Národní třídu a střetávat se s některými jedinci politické reprezentace, to nepotřebuji,“ dodal bývalý prezident, který patří mezi spoluzakladatele ODS.

O krádeži prý mluvil z toho důvodu, že někteří lidé pošlapávají myšlenky, kvůli kterým se 17. listopad odehrál. „Dnešní vláda je toho symbolem a prototypem. Nevím, kdo z dnešní vlády má mít nárok, kdo má říkat silnější slova. Nikoho takového nevidím,“ prohlásil Klaus.

Jako hlavní důvod uvedl, že parlamentní demokracie je dnes nedůstojná. „Přestali jsme mít parlamentní systém. Ten vyžaduje mít autentické ideologie, politické strany, a ne prázdná a vyčpělá hnutí,“ dodal.

Zeman: Máme politický eintopf

Současná politika je podle Klause nečitelná a není možné definovat, co si přeje která parlamentní strana. „Ale ony si nepřejí nic. Přejí si jen pokračování svého pobytu u moci. Naše slavná pětikoalice se jen drží podpaží, aby vydržela čtyři roky,“ konstatoval Klaus.

Také Miloše Zeman se současných politiků obul. „Nechci být lacině kritický. Ale za co se tenkrát vlastně demonstrovalo? Konec vlády jedné strany v pořádku, svobodné volby v pořádku, ale demonstrovalo se také proti stupiditě některých vládnoucích politiků. Do jisté míry se tato stupidita, nebo když tu nazvu zdvořileji, tak neprofesionalita a amatérismus, v současné době vrací,“ přidal se Zeman.

Klausovi oponoval s tím, že v parlamentní demokracii nemusí být striktně vyhraněné politické strany. „Ale souhlasím, že je všecko takové rozplizlé, téměř politický eintopf. Podle Zemana je v Česku nedostatek politických osobností.

„Je tu také jistá servilita vůči zahraničí. Právě to nakonec snižuje akceschopnost politické změny a vede ke snižování životní úrovně. A to, před čím jsem varoval v době komunismu, že mezera mezi námi a Západem, se rozšiřuje, tak přesně k témuž rozšiřování mezery dochází i dnes,“ varoval Zeman.

Klaus i Zeman patří k dlouhodobým kritikům současného kabinetu. Zeman například v říjnu v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že ve vládě zasedají amatérští ministři a premiér Fiala není mužem na svém místě.

„Můj dlouhodobý názor je, že za současný stav mohou Fialovi ministři, nebo aspoň převážná část z nich. A to nikoli svojí politickou či hodnotovou orientací – byť někdy pochybuji, zda nějakou orientaci vůbec mají – ale svým amatérismem, neprofesionalitou,“ uvedla v rozhovoru pro MF Dnes bývalá hlava státu.

Dlouhodobě kritický je i Klaus. Vláda si podle něj v ekonomické politice počíná beznadějně a místo podstatných změn jen „šolíchá na povrchu“, prohlásil minulý týden Klaus v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Fiala se oslav nemohl zúčastnit

Předseda vlády Petr Fiala se v pátek kvůli nemoci oslav 17. listopadu osobně nezúčastnil. Na síti X napsal, že tato událost byla rozhodujícím dějinným zlomem, který dosud ovlivňuje současnost.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) mluvili na Národní třídě, při připomínce násilného potlačení studentských protestů v listopadu 1989 komunistickou policií, o zodpovědnosti. Podle Vystrčila je dar, že si lidé nyní mohou naplnit život tím, co chtějí.

„To, že tady lidé jsou a pokřikují na mě různé věci, vyjadřují svoje názory, a vůbec nic se jim nestane, je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad, to, co jsme chtěli — svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, svobodně cestovat, pohybovat se a, jednoduše, žít — tak tento odkaz jsme dokázali naplnit,“ řekl médiím na Národní třídě vicepremiér a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Sametová revoluce v roce 1989 podle vicepremiéra a předsedy lidovců Mariana Jurečky zásadně změnila život v Československu a přinesla lidem svobodu. „Někdy mám pocit, že si toho dostatečně nevážíme, že si to neuvědomujeme,“ uvedl.

Další z místopředsedů vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že demokracie je stále zkoušena, například v souvislosti s nynější ruskou invazí na Ukrajinu. „Celosvětová krize, evropská krize způsobená touto válkou i dalšími okolnostmi samozřejmě zkouší demokracii, protože dává možnost růstu i silným nacionalistickým tendencím nebo i vítězství populistů,“ uvedl.

Tagy: