Zeman se omluvil svému exporadci Šarapatkovi za výrok o neschopnosti. Nařídil mu to soud

Bývalý prezident Miloš Zeman se písemně omluvil svému někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Omluvu, kterou ve středu Šarapatka zveřejnil na síti X, nařídil Zemanovi soud. Výrok o údajném vyhození pro neschopnost pronesl Zeman v listopadu 2017 v televizi Barrandov. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

V písemné omluvě s úterním datem Zeman potvrzuje, že poradce nebyl z úřadu vlády vyhozen, ale v říjnu 2000 odešel na základě dohody, a to ze Šarapatkovy iniciativy. „Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám,“ uvedl v dokumentu Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Nevzdávám se naděje vtažení Ruska zpět do Evropy, prohlásil Zeman. Podmínkou je jiná vláda

Šarapatka omluvu zveřejnil na sociální síti. „Nic se nestalo, Miloši...,“ uvedl. Zároveň poděkoval svému právníkovi Arturovi Ostrému.

Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od státu, konkrétně ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly. Zeman se ale ve stanovené lhůtě neomluvil a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Soud ale dovolání letos na jaře nevyhověl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Je to diktát, ne solidarita, tvrdí Fico. Slovenský premiér odmítl nově schválený migrační pakt

Tagy: