Nevzdávám se naděje vtažení Ruska zpět do Evropy, prohlásil Zeman. Podmínkou je jiná vláda

Exprezident Miloš Zeman ve vysílání Interview SPECIÁL s moderátorkou Terezií Tománkovou (16. 8. 2023)

Miloš Zeman v exkluzivním rozhovoru zhodnotil českou zahraniční politiku

Nevzdávám se naděje vtáhnout Rusko do Evropy, ale pouze pokud se změní tamní garnitura. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to prohlásil bývalý prezident Miloš Zeman. Země se podle něj vrátila k „imperiálním ambicím a vzpomínkám na Sovětský svaz“. Zeman rovněž zdůraznil, že se nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini nesmí stát „loutkou v rukou druhých“.

Ruská agrese na Ukrajině trvá již déle než dva roky. „I přes tuto geopolitickou situaci se stále nevzdávám naděje vtáhnout Rusko do Evropy,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS exprezident.

ČTĚTE TAKÉ: Danuše Nerudová ve znalostech pokulhává, shodli se komentátoři Václav Dolejší, Miroslav Korecký a Thomas Kulidakis

Nutnou podmínkou by však podle jeho slov musela být „nová politická garnitura, jež by nahradila tu současnou“. „Po etapě prezidenta Michaila Gorbačova, jež přiživila naděje, že by se z Ruska mohla stát normální evropská země, se stát vrátil k imperiálním ambicím a vzpomínkám na Sovětský svaz,“ podotkla bývalá hlava státu.

Zeman také pozitivně zhodnotil výhru Pellegriniho v prezidentském klání u našich východních sousedů. „O tuto funkci se má ucházet kandidát s určitou politickou zkušeností, což Pellegrini má. Nerozhodnuté voliče získal před druhým kolem hlavně díky svému vystupování,“ řekl.

Pokud nově zvolený slovenský prezident navštíví během své avizované zahraniční cesty do Česka i Zemana, zůstává dosud nejasné. Pokud tomu tak skutečně bude, hodlá s ním hovořit především o výkonu funkce.

„Diskuze by stála hlavně na varování, aby se nenechal zblbnout, ani se nestal loutkou v rukou těch druhých. Mnoho lidí totiž u politicky neostříleného prezidenta – což Pellegrini není – usiluje o roli loutkovodiče,“ dodal v rozhovoru.

Exprezident Zeman se vyjádřil k zemědělským protestům a popsal rovněž i svůj zdravotní stav. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Andreji Babišovi možná bude bližší krajní pravice, tvrdí předseda Progresivného Slovenska Michal Šimečka. Fico chce podle něj ovládnout nezávislé instituce

Tagy: