Zeman tepal adepty na Hrad: Pavel rozumí jen armádě, Nerudová má škraloup. Kdo překvapí?

Petr Pavel rozumí jen armádě, Danuše Nerudová je zodpovědná za podvody na Mendelově univerzitě a Karel Diviš může být černý kůň prezidentské volby. Marek Hilšer nebo Pavel Fišer by uškodili jen sobě, kdyby odstoupili z boje o Hrad. Prezident Miloš Zeman se v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS pustil do kandidátů na novou hlavu státu a zhodnotil jejich šance v lednových volbách.

Zeman potvrdil, že on sám bude volit šéfa ANO Andreje Babiše. „I když moc nevěřím průzkumům, tak přece jenom ukazují velkou distanci mezi prvními třemi kandidáty a zbylými šesti. A z toho vyplývá, že z těch tří kandidátů, kteří mají reálnou šanci na vítězství, je Andrej Babiš jediný, který má politické zkušenosti. A to je můj základní argument,“ vysvětloval své rozhodnutí prezident.

Ostatní dva kandidáty z předních příček průzkumů, tedy ekonomku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla, v pořadu zkritizoval. „Oba mají slabé body, na které se v diskusích bude samozřejmě upozorňovat. Myslím, že dnes už o těch slabých bodech všichni víme. Nicméně jsou to kandidáti bez politické zkušenosti, a to je pro mě ten nejsilnější argument,“ zdůraznil.

„Nejslabší body“ kandidátů následně vyjmenoval. „Paní Nerudová byla rektorkou Mendelovy univerzity. Její nejbližší spolupracovník a bývalý prorektor byl obviněn z plagiátorství. Tak to je první slabý bod, protože své spolupracovníky si vybíráte vy,“ začal.

„Za druhé v té Mendelově univerzitě se prodávaly doktorandské tituly zejména do zahraničí, například do Rakouska, a paní Nerudová o tom jako rektorka samozřejmě musela vědět, a protože za všechno může šéf, nese za to spoluzodpovědnost. A třetí slabý bod je, že byla předsedkyní komise pro spravedlivé důchody, která skončila v písku bez závěrů,“ vyčetl Nerudové Zeman.

Kvůli kauze s plagiáty a rychlotituly přišla brněnská Mendelova univerzita o akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Začátkem prosince tam navíc skončil děkan Pavel Žufan, který vedl fakultu, kde mělo k podvodům docházet. Jemu Nerudová připisuje zodpovědnost za pochybení, sama vinu odmítá. Tvrdí, že se podezření snažila rychle prošetřit. Zeman upozornil, že než se kauza vyřešila, trvalo to tři měsíce. Podle něj jde o poměrně dlouhou dobu.

Pavel nerozumí zahraniční politice

V Partii nešetřil ale ani Petra Pavla. „Rozumí armádě, to mu nikdo nemůže upřít. Podle mého názoru ale nerozumí v podstatě ničemu jinému,“ tepal svého možného nástupce prezident a uvedl příklad. Podle něj Pavel nerozumí zahraniční politice.

„Pan Pavel nedávno prohlásil o Visegrádské skupině (aliance čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska, Slovenska, pozn. red.), že je to prázdná skořápka. Přitom podpora Visegrádu je v programovém prohlášení vlády. Funguje, schází se premiéři, schází se ministři, prezidenti a je to prostě konkrétní středoevropská spolupráce. Má své problémy, ale právě tento formát je umožňuje řešit. To je jenom jeden příklad za mnohé, jde o zoufalou neznalost zahraniční politiky,“ kroutil hlavou prezident.

Pavel mluvil o Visegrádské skupině v rozhovoru pro deník Právo. „Menší důraz bych přikládal V4, protože do značné míry ztratila svůj obsah. Věnoval bych se spíš dvoustranným vztahům, především s Německem. Jsme s ním ekonomicky a energeticky provázáni,“ řekl.

Podle Zemana Pavel nemusí mít názor totožný s vládou. „Ale má mít názor opřený o fakta. A fakta protiřečí tomu, že Visegrád je jenom prázdná skořápka,“ zdůraznil prezident.

Nerudová by porazila Babiše i Pavla

Babiš, Nerudová a Pavel jsou favority lednové prezidentské volby. Exkluzivní prosincový model agentury STEM pro CNN Prima NEWS Babišovi dává šanci v prvním kole. Ukázal, že by první kolo vyhrál se 30 procenty hlasů. Druhá by skončila Nerudová s 26,5 procenta a třetí Pavel s 23 procenty.

Daleko za nimi následuje senátor Pavel Fischer (přes 6 procent), senátor Marek Hilšer (přes 5 procent), pak odborový předák Josef Středula (necelá 4 procenta), poslanec SPD Jaroslav Bašta (necelá 3 procenta), lékař a bývalý rektor Tomáš Zima (1,5 procenta) a nakonec podnikatel Karel Diviš, kterého do soutěže vrátil Nejvyšší správní soud (necelé jedno procento). 34 procent voličů je ale stále nerozhodnutých.

Druhé kolo pro Babiše ale podle průzkumů už nevypadá tak nadějně. Ukazuje, že ve druhém kole by šéfa ANO porazila jak Nerudová, tak i Pavel.

Může se objevit černý kůň voleb

Zeman v pořadu ale komentoval i kandidáty z nižších příček průzkumů. Někteří odborníci například říkají, že senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer by měli z volby odstoupit, aby pomohli kandidátům soupeřícím s Andrejem Babišem.

Podle prezidenta by tím ale nikomu nepomohli. „Jenom uškodí sobě. Vůbec totiž není zaručeno, že voliči, ať už Fischera, nebo Hilšera, by automaticky volili buď Nerudovou, nebo Pavla. Možná, že by nešli k volbám, takže není to sportovní,“ varoval.

Navíc se podle něj může objevit černý kůň voleb. Tím může být podle hlavy státu podnikatel Karel Diviš. Toho po přepočítání hlasů od občanů vrátil do prezidentské volby Nejvyšší správní soud v polovině prosince. „Nedávno jsem ho viděl v televizi. Kritizoval mě, ale přesto nebo možná právě proto na mě působil docela sympatickým dojmem. Lidi mu budou fandit i proto, že byl nespravedlivě diskriminován naprosto neschopným ministerstvem vnitra. Takže tady může být černý kůň. I když si osobně nemyslím, že se pan Diviš dostane do druhého kola,“ zhodnotil Zeman v Partii.

Stávající prezident v boji o Hrad dříve podporoval i odboráře Josefa Středulu. V poslední době proti němu ale otočil. „Josefu Středulovi uškodila velmi neúspěšná demonstrace na Václavském náměstí, kam přišel nízký počet demonstrantů ve srovnání s některými předchozími demonstracemi. Když nedokážete zorganizovat pořádnou demonstraci, tak vás to handicapuje,“ kritizoval jej.

Tomáše Zimu pak zhodnotil jako nevýrazného.

Tagy: