Zeman: Už měsíc nekouřím, propad Pirátů mě překvapil. Přečtěte si rozhovor s prezidentem

První rozhovor se Zemanem od hospitalizace: Cítím se lépe, s Fialou problém nemám

Chystám se jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem, nechutná mi jíst a z postoje některých politiků jsem zklamán. To všechno zaznělo z úst prezidenta Miloše Zemana v prvním rozhovoru od doby, kdy byl v říjnu hospitalizován. Odpovědi poskytl rádiu Frekvence 1 a celý přepis rozhovoru si můžete přečíst zde.

Ve čtvrtek vás přemístili po pobytu na oddělení JIP na rehabilitační pokoj, jak vám je?
Cítím se naprosto normálně. A dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle. Představte si, že například měsíc nekouřím. Neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc, to už je dlouhá doba.

Mrzí vás, že nesmíte stále přijímat návštěvy, vyjma kancléře?
Už to pokládám za zbytečné, ale na druhé straně, já si ještě pár dní počkám.

Česko má měsíc po volbách, měl jste čas si v hlavě výsledky zanalyzovat?
Samozřejmě, že ano. Překvapil mě neúspěch Pirátů, který byl extrémnější, než jsem čekal. Právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, a dokonce i průzkumy veřejného mínění, neboť v obou případech byli Piráti favorizování, a to do té míry, že pan Bartoš už byl označován jako budoucí ministerský předseda.

Převzít moc je připravena pětikoalice, zítra byste se měl spojit prostřednictvím videohovoru s Petrem Fialou (ODS). Je hodně témat, které s ním chcete řešit?
V tomto okamžiku je to především téma jmenování Petra Fialy premiérem, k tomu musí proběhnout ještě několik kroků. Vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Sněmovny, ale myslím si, že tam nebude žádný problém. A víte proč? Protože Andrej Babiš, s kterým jsem před chvíli telefonicky mluvil, nemá zájem o to stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, nikdo s ním nechce jednat.

Program ODS je mi sympatický

Pět stran v jedné vládě. Je to podle vás pro Česko v současné situaci risk?
De facto máme v Parlamentu devět stran. Některé jsou ad hoc vládní, některé ad hoc opoziční a má to určitou dynamiku. Ale ano, risk to samozřejmě je.

Budete si důkladně číst programové prohlášení? Nebo jste tak již učinil?
Především jsem si prostudoval programy všech stran, některé se mi líbí více, některé méně, není to devótní ale např. ten ODS je mi sympatický. A víte, co jsem považoval za nejhorší program? Program Strany zelených. Podívejte se, jestli chcete dát třikrát vyšší částku za elektrické auto než se spalovacím motorem, tak jste blázen.

Babiš říkal, že by bylo dobré, aby nová vláda převzala moc rychle mj. kvůli energetické krizi a covidu, je třeba podle vás spěchat?
Nevím, co by nový vláda měla společného s narůstajícím počtem případů covidem, ale obecně souhlasím a já ze své strany udělám vše, aby tato vláda vznikla co nejrychleji, samozřejmě, některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech a nikoli na Hradě, ale existenci a legitimitě vlády to nijak nevadí.

Lidská nenávist je téměř nekonečná

Mrzí vás, že se o aktivaci článku 66 začalo mluvit pár dní poté, co jste ležel v nemocnici a politici nepočkali, jak vám bude?
Myslím, že pánové Fischerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím. Ale víte – jak kdysi říkal Karel Kryl, že Česko by se mělo jmenovat Země závisti – lidská nenávist je téměř nekonečná. Alespoň u některých osob. Například katolický kněz Halík veřejně prohlásil, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu typický katolický kněz.

Co jste říkal na reakce některých politiků na zprávu UVN a těch, kteří zpochybňovali váš podpis?
Vážím si pana kancléře, který zdokumentoval akt tohoto podpisu. Samozřejmě, že ten podpis je pravý, což mohu, jako jeho autor, potvrdit. Pokud jde o reakci ostatních politiků – chtěl bych býti benevolentní, u některých možná lze cítit zklamání, ale na začátku, když mě sem přivezli, tak to nevypadalo dobře, a to z jednoho důvodu, že můj skutečný stav, i když Stehlíková říká, že mám deset nemocí, je založen na tom, že mi nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální. A díky Bohu za to.

Měl jste možnost během měsíčního pobytu bilancovat, co bylo dobře, co špatně, zda budete mít dostatek sil mandát dokončit?
Můj mandát končí za rok a půl, kromě toho v tomto časovém horizontu nedojde-li ke 3. světové válce, se nedá očekávat velmi složitý problém, nehledě na to, že v prezidentském sytému je řešení jiné než v kancelářském systému, kdy řešení je v rukou premiéra. Předpokládám, že budu plnit svoje povinnosti rok a půl a poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezitím bude hotový můj bungalov, který je shodou okolností také v Lánech.

Tagy: