Díky osobnostem jsme bohatá země, řekl Zeman. Zdůvodnil, proč vyznamenal Zelenského

Zeman vyznamenal Trumpovou, Zagorovou nebo Lendla. Bratry Mašíny ocenit odmítl

Projev Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání

Česko si 28. října připomnělo 104. výročí vzniku samostatné republiky, a tak se v Praze a řadě jiných měst uskutečnily tradiční pietní akce. Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály a udělil státní vyznamenání. V centru Prahy a Brna se zároveň uskutečnily protivládní demonstrace. Na tu v hlavním městě dorazily nižší desítky tisíc. Akce se neobešla bez strkanic, musela zasahovat policie. Zásadní události celého dne najdete níže v on-line přehledu, kde jsme dění sledovali minutu po minutě.

Politici včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni si u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli 104. výročí vzniku Československa. Tradiční ceremoniál se po dvou letech uskutečnil v plnohodnotné podobě.

V Praze i v jiných městech se uskutečnily tradiční pietní akce. Představitelé státu si dopoledne připomněli výročí založení Československa u Národního památníku na pražském Vítkově.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na státní svátek vyvěsil na budově svého resortu českou a ukrajinskou vlajku doplněnou i mizející podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina v pytli. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ uvedl k vyvěšení sám Rakušan. Podle jeho mluvčího Jakuba Veinlicha bude vlajka na budově viset minimálně týden a její výroby vyšla na 50 tisíc korun.

Na Václavském náměstí skončila kolem půl šesté odpoledne protivládní demonstrace. Trvala asi tři hodiny. Podle policie dorazily nižší desítky tisíc lidí. Demonstranti požadovali mimo jiné demisi vlády, konec podpory Ukrajiny proti ruské agresi či přímé smlouvy o dodávkách plynu z Ruska.

Naproti demonstraci, konkrétně u Národního muzea, se pro změnu sešli lidé, kteří podporují vládní politiku a také Ukrajinu. Právě před Národním muzeem po demonstraci vznikly strkanice mezi jejími příznivci a odpůrci. Policie je držela od sebe. Musela pozastavit dopravu na magistrále.

V poledne prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval nové generály. Celkem na Pražském hradě povýšil osm dosavadních plukovníků armády, policie, hasičů a Vězeňské služby. Devátým povýšeným je válečný veterán z druhé světové války Miloslav Masopust. Mezi povýšenými není ředitel krajské policie v Olomouckém kraji Tomáš Landsfeld. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář již dříve řekl, že důvodem odmítnutí vládního návrhu je řízení pod vlivem alkoholu z roku 2014.

Večer pak Zeman naposledy předal ve Vladislavském sále Pražského hradu státní vyznamenání. Ocenění získal mimo jiné ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, česko-americký tenista Ivan Lendl či ošetřující lékař prezidenta a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral.

In memoriam byl vyznamenán protinacistický odbojář Josef Mašín, zpěvačka Hana Zagorová a americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová. Prezident ocenil také studenty, kteří v listopadu 1939 protestovali proti nacistické okupaci a byli popraveni.

Tagy: